Učenici KŠC “Petar Barbarić” na međunarodnom eko projektu “Belli”

Naši učenici, Ivona Balta, Petar Kesten, Marija Kvasina i Ivona Vidović, su u pratnji voditelja projekata Centra, Alena Gudala, proveli pet dana družeći se s vršnjacima iz Zagreba, Požege i Žepča na međunarodnom eko projektu “Belli” čiji je nositelj Katolička gimnazija s pravom javnosti iz Požege.

Ovaj projekt sastoji se od ekološke i ekumeneske dimenzije te omogućuje mladima da se povežu kroz zajedničke aktivnosti i otkriju ljepote Papuka. Osim Papuka mladi su posjetili Pakrac, Požegu i Kutjevo odnosno kulturno-povijesne i vjerske znamenitosti ovih gradova.

Naši učenici su 26. svibnja stigli u dom sv. Augustina u Velikoj gdje su predstavili temeljne aktivnosti KŠC “Petar Barbarić” i bogato naslijeđe Ericha von Brandisa te njegove istraživačke aktivnosti na širem području Travnika.

Kroz naredne dane naši učenici su istraživali Papuk i Jankovac kroz planinarenje i učenje na otvorenom u pratnji vodiča. Završni susret obilježen je grupnim radom i predstavljanjem najvažnijih odlika održivog razvoja.

Naši učenici podijelili su svoja iskustva s kampa koja vam donosimo u nastavku:

Ivona Vidović: Imali smo priliku upoznati povijest i legende Kutjeva te drevne priče kroz najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i Isusovački dvorac. Upoznala sam niti povijesti Slavonije koje na poseban način obogaćuju Hrvatsku. S kampa nosim vrijedne uspomene i ako dobijem priliku ponovno sudjelovati rado ću to učiniti.

Petar Kesten: Naše druženje proveli smo upoznavanjem ljepota i znamenitosti Požege. Posjetili smo Katedralu sv. Terezije Avilske, crkvu sv. Duha, Gradski muzej i glavni trg. Ovo poučno i zanimljivo iskustvo ostat će nam zasigurno u pamćenju.

Ivona Balta: Pored svih planiranih aktivnosti u kampu imali smo i slobodno vrijeme! Neke od njih su uključile posjet gradskim bazenima, iskustvo u adrenalinskom parku s raznim preprekama i uzbuđenju na zip line-u i to je jedna od najboljih aktivnosti koju sam uspješno završila za 50 minuta. Također, uspjeli smo otići i na koncert koji je organiziran u Velikoj gdje smo se družili s publikom. U domu u kojem smo bili smješteni uživali smo u društvenim igrama upoznavajući mlade iz drugih škola.

Marija Kvasina: Na ovom kampu imali smo priliku i planinariti. Za mene, a vjerujem i za druge mlade, ovo je bilo posebno iskustvo. Naš vodič nam je detaljno objasnio pravila tako da smo mnogo toga naučili, a motivacijske poruke koje smo dobili su nam pomogle da stazu uspješno prijeđemo. Naravno, bilo je i naporno (dva puta sam pala u blato!), ali na kraju je sve bilo odlično.

Zahvaljujemo se Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi na sjajnoj organizaciji susreta i višegodišnjem partnerstvu s našom školom. Učenici iz Požege pripremili su i kratki video na kojem možete vidjeti aktivnosti sa susreta.

Broj pregleda: 7560

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.