GIMNAZIJALCI KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA “PETAR BARBARIĆ” TRAVNIK NA ZIMSKOM KAMPU FIZIKE U SARAJEVU

Patrik Čeko i Anamarija Ljubas sudjelovali su na Zimskom kampu fizike Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

U organizaciji Društva fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakuleta Univerziteta u Sarajevu održan je Zimski kamp fizike za učenike osnovnih i srednjih škola u trajanju od 24. – 27. siječnja 2022. godine na kojemu su sudjelovali naši učenici Anamarija Ljubas i Patrik Čeko. Kamp je bio ispunjen cjelodnevnim aktivnostima uključujući teorijska predavanja bivših natjecatelja, gostujuća predavanja i završni testovi nakon svakog tematskog dana. Cilj spomenutog kampa je produbiti razumijevanje sadržaja fizike i nadopuniti redovitu dodatnu nastavu koja se realizira za učenike naše škole koji pokazuju interes za fiziku.

Prenosimo iskustvo naših učenika: „Četverodnevni zimski kamp fizike započeo je kratkim obraćanjem dekana PMF Sarajevo i šefa odsjeka za fiziku. Bili smo dio grupe A (mehanika i termodinamika), koju je vodila Nola Šegalo. Tema prvog dana bila je “očuvanje energije i impulsa” te je dan zaključen gostujućim predavanjem Senada Isakovića na temu “Zlatne nanočestice u tankim filmovima”. Redovna predavanja drugog dana odvila su se na temu “kotrljanje i moment impulsa” dok je gostujuće predavanje “Atomski i molekularni procesi inducirani jakim dvokomponentnim laserskim poljem” održao dr. Dino Habibović. Posljednja dva dana teme su bile “gravitacija, Keplerovi zakoni i dinamika fluida”. Također smo imali priliku pogledati nekoliko eksperimenata vezanih za tlak, magnetno i električno polje te atomske procese. Kamp je bio odlično iskustvo jer smo imali priliku nadograditi svoje znanje i preko svakodnevnih testova provjeriti na čemu još trebamo poraditi. Iskreno se zahvaljujemo na ovoj prilici te svima preporučujemo sudjelovanje.“

Zahvaljujemo se Društvu fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na prepozavanju društvenog značaja ovakvih događaja i cjelogodišnjoj organizaciji bogatih sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Broj pregleda: 11781

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.