Učenici Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” na Zimskoj demokratskoj akademiji

Projekt Vision is Decision – Mladi i demokracija okupio je srednjoškolce iz Travnika, Zenice i Sarajeva na petodnevnoj Zimskoj demokratskoj akademiji od 4. do 8. siječnja u Sarajevu. Program je kroz edukativne radionice, studijske posjete i zabavne sadržaje omogućio mladima bolje razumijevanje procesa odlučivanja u Bosni i Hercegovini. Učenicima Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” pridružili su se učenici Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” iz Sarajeva i Katoličkog školskog centra “Sv. Pavao” iz Zenice u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu.

Neke od ključnih aktivnosti uključile su posjet zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje su naši učenici, u pratnji vodiča, posjetili Veliku salu, Plavu salu i Bijelu salu, odnosno ključna mjesta za donošenje odluka od značaja za zemlju.

Edukativna radionica “Ja predsjednik/ca” bila je kreativna simulacija izbornog procesa, gdje su mladi, kroz kreiranje vlastitih pravila, proveli proces odabira vodstva Akademije te dobili saznanja o ključnim elementima komunikacije s biračima i dobivanja podrške za ideje koje prezentiraju. Osim ove radionice, mladi su razvijali vještine strateškog donošenja odluka za zajednicu kroz grupnu igricu “X – Y” koja je za primarni cilj imala uočavanje zajedničkog interesa u okolnostima postojanja različitih naroda u društvima poput bosanskohercegovačkog.

Mladi su se bavili i prepoznavanjem izazova lokalnih zajednica kroz kreativnu radionicu “Predstavi nam svoju lokalnu zajednicu” i geografsko lociranje problema u sredinama u kojima žive. Mladima je posebno naglašeno da se izazovi rješavaju kroz direktno uključivanje u život lokalne zajednice te da rješavanje ovih izazova predstavlja dugoročan proces.

U sklopu rekreativnog i slobodnog sadržaja mladi su posjetili Trebević, Baščaršiju i vjerske objekte te sudjelovali na sportskom programu, digitalnim kvizovima i aktivnosti “Zabavna večer” koju su pripremili animatori instruktori.

Projekt “Mladi i demokracija” sastoji se od tri trodnevna susreta, akademije i literarnog natječaja za srednjoškolce pod nazivom “Moć jedne olovke”. Mladi će nastaviti druženje u sklopu programa već u ožujku kada će se održati još jedan trodnevni susret u Sarajevu.

Alen Gudalo

Broj pregleda: 8944

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.