ODRŽANO PREDAVANJE ZA DJELATNIKE KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA „PETAR BARBARIĆ“ TRAVNIK

U auli Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik u ponedjeljak, 29. studenog 2021. godine, održano je predavanje za djelatnike obiju škola Centra. Predavanje pod nazivom „Mjere i smjernice za zaštitu djece i ranjivih osoba“ izlagao je dr. sc. Ilija Marković, docent na Katedri kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Potreba da se s ovom tematikom upoznaju i svi djelatnici koji neposredno rade s djecom nastala je nakon predavanja s istom temom za Upravu Centra. Budući da je edukacija temelj za daljnje djelovanje i stvaranje pravilnika o postupanju u ovakvim situacijama i zaštitom djece, ovo je bila jedinstvena prilika da se kroz zanimljivo predavanje i konkretne smjernice krene u realiziranje istoga.

U izlaganju se vlč. Marković posebno osvrnuo na zaštitu djece i ranjivih osoba u odgojno-obrazovnim ustanovama, utemeljujući smjernice i mjere na odredbama VI. Knjige Zakonika kanonskog prava, dokumentima rimskih prvosvećenika i Kongregacije za nauk vjere, dokumentu Hrvatske redovničke konferencije Mjere i upute za zaštitu djece i ranjivih osoba te dokumentu BK BiH.

            Djeca mogu biti ugrožena kroz nasilje, zlostavljanje, zavođenje i zanemarivanje te bi svaka ustanova pri zapošljavanje trebala imati oštar kriterij jer ne snalazi se svaka osoba jednako dobro u radu s djecom. Ukoliko dođe do nečega od navedenog, bitno je informirati nadležne, zabilježiti sve i raspraviti, omogućiti stručnu pomoć te primijeniti zakonske odredbe.

Marija Glavaš

Broj pregleda: 5125

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.