Naši učenici na projektu Vision is Decision: Mladi i demokracija

U razdoblju od 12. do 14. studenog, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je prva vikend edukacija za srednjoškolce, u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, koja je okupila mlade iz Travnika, Sarajeva, Zenice, Kiseljaka i Busovače. Naš Centar partner je projekta, a sedamnaest učenika sudjelovalo je na prvoj trodnevnoj edukaciji.

Cilj projekta Mladi i demokracija – Vision is decision je potaknuti mlade na veći angažman u društvenom i političkom području te probuditi u njima odgovornost da društvo oblikuju po mjeri dostojanstva mlade osobe, zalaganjem za temeljne vrijednosti, kao što su istina, mir, tolerancija, pravednost, pravo na zdrav odgoj, obrazovanje i kulturu. Stoga je prva trodnevna edukacija ponudila mladima uvod u demokraciju, razumijevanje općih ljudskih prava te prepoznavanje vlastite uloge u mikro i makro zajednicama u kojima se nalaze: školi, lokalnoj zajednici, državi i svijetu u cjelini.Na samom početku susreta, sudionike je u ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pozdravila djelatnica Marija Puljić, koja je predstavila ciljeve i strukturu programa. Zatim su se predstavili voditelj edukacije Alen Gudalo,  vršnjačke edukatorice Martina LovrićIris VrdoljakTijana Kafadar i Nikolina Malić te volonter iz Italije Paolo Castelli, koji su mlade tijekom trodnevnog susreta motivirali za interaktivno suradničko učenje, kritičko promišljanje, razvoj vještina rješavanja problema i jačanje demokratskih vrijednosti. Prva večer programa iskorištena je i za međusobno upoznavanje sudionika u velikoj i maloj skupini.

Subotnje jutro započelo je radionicom Moja idealna zajednica kada su sudionici u radnim skupinama imali zadatak prikazati idealnu školu, lokalnu zajednicu, državu i svijet, prilikom čega su mogli naučiti da ideali jedne osobe nisu isti kao i kod druge, te da je potrebno pronaći kompromis u definiranju idealnih uvjeta.

U nastavku je uslijedila radionica tijekom koje su sudionici imali priliku usvojiti osnovna znanja o političkom sustavu Bosne i Hercegovine te temeljnim pojmovima odlučivanja. Također su učili o različitim oblicima vlasti i njihovim prednostima i nedostacima, a što je predstavljeno kroz vježbu uloga Brodolomci.Mlade u okviru projekta očekuju još dvije vikend edukacije te Zimska demokratska akademija, kada će nastaviti unapređivati vlastite vještine komunikacije, zalaganja i odlučivanja te otkrivati mogućnosti aktivnog uključivanja u društvenoj zajednici kojoj pripadaju.

Broj pregleda: 5432

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.