Obilježen Andrićev dan u našem Centru

Dana 27. listopada 2021. godine obilježen je Andrićev dan u našem Centru. Ove godine tema Andrićevih dana je 60. obljetnica  od dodjele Nobelove nagrade našem piscu. Poznato je da je Andrić cijeli svoj milijunski iznos poklonio knjižnicama u našoj zemlji. Tako nam je ostavio u baštinu svoje djelo i pokazao  što je pravi put za uspjeh i razvoj jedne zemlje, a  to su zaista znanje i kultura.

Na samom početku svečane akademije imali smo priliku uživati u skladbi „Impossible“ koju je izvela učenica Andrea Šiško.

Učenik Mario Anđelić, član Dramske sekcije Gimnazije, pročitao je Andrićev kultni govor, kojemu je Andrić tek kasnije dao naziv „O priči i pričanju“.

Nobelova nagrada bila je priznanje ne samo jednom raskošnom i neponovljivom talentu kakav je Andrićev, već  i, kako se tih dana 1961. godine često govorilo, počast za cijelu našu književnost.

Zbor Osnovne škole, pod ravnanjem profesorice Dragane Perić, izveo je pjesme „Kad ja pođoh na Bembašu“  i  „ S one strane Pilive“. Učenici Dramske sekcije Osnovne škole, pod vodstvom nastavnice Sanje Ledić i psihologa Antonija Bilića, izveli su igrokaz iz djela Mladena Kopjara „Suze za pingvine“ i pokazali da pisci nisu samo neki stariji, ozbiljni ljudi, nego da se buduće nade naše književnosti možda nalaze tu pored nas. Naše gimnazijalke Elizabeta Totić, Andrea Šiško i Marija Lujanović izvele su skladbu „Prva ljubav te zove“.

Svoj doprinos obilježavanju Andrićevog dana dali su i članovi likovnih sekcija ukrasivši panoe.

Na samom kraju programa objavljeni su rezultati literarnog natječaja posvećenog Andriću na temu: Moja domovina je zaista „mala zemlja među svjetovima“, kojeg je naš Centar raspisao za učenike srednjih škola.

Povjerenstvo za izbor radova pristiglih na natječaj za srednje škole nagrade je dodijelilo sljedećim učenicima:

1. mjesto- Andrea Petrović, KŠC „Sv. Franjo“ Tuzla

2. mjesto- Darko Tusun, KŠC „Petar Barbarić“ Travnik

3. mjesto- Nejra Kajmak, Srednja mješovita škola „Travnik“

Do sljedećih Andrićevih dana, čitajte našeg nobelovca i čuvajte sebe i druge!

Koordinatorice Andrićevih dana: Ivona Rajković i Sanja Ledić

 

Nagrađene radove pogledajte ovdje:

 Prvo mjesto – Andrea Petrović

Drugo mjesto – Darko Tusun

Treće mjesto  – Nejra Kajmak 

Broj pregleda: 7644

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.