IZVANUČIONIČNA NASTAVA – PHARMAMED

U sklopu izborne nastave iz kemije učenici 3. i 4. razreda (Patrik Čeko, Nikolina Maljić, Ana Petrušić i Marija Rajić) posjetili su tvrtku Pharmamed kao dio izvanučionične nastave uz pratnju i organizaciju mr. sc. Daliborke Čelan, prof. biologije i kemije.

Po dogovoru s prim. mr. sc. Sairom Medanhodžić – Vuk mr. ph. spec, kao izvršnom direktoricom tvrtke 13. listopada tekuće godine stigli smo u Pharmamed. Prije ulaska smo morali proći proces dezinfekcije te smo se zaputili u zgradu gdje nas je srdačno dočekala kontakt osoba Kanita Talam – Dolovac, dipl. pravnica i uputila u obilazak laboratorija s mr. ph. Harunom Maglićem. Mr. ph. Harun Maglić nas je vodio kroz laboratorij te objašnjavao proces ispitivanja pojedinih lijekova i supstanci dok je ostalo osoblje prema svojim dnevnim obvezama radilo za određenim instrumentima uz visoku dozu ljubaznosti i susretljivosti prema nama. Upoznao nas je s raznim uređajima koji se upotrebljavaju općenito u kemiji. Demonstrirao nam je i primjenu istih. Također smo imali kratko predavanje iz analitičke kemije gdje nam je pobliže objasnio kiselo bazne reakcije – titraciju na praktičnom primjeru. Vidjeli smo i izdvojene male prostorije, za spaljivanje uzorka tvari i za držanje opasnih i hlapljivih tvari. U zadnjem dijelu naše praktične edukacije ušli smo u zasebni dio prostorije s raznim uređajima gdje smo vidjeli i uređaj za analizu sastava pojedinih pakiranja za proizvode te saznali procese na temelju kojih uređaj funkcionira.

Na samom kraju, uz fotografiranje i pozdrave s izrazito ljubaznim osobljem, dobili smo i poklon paket Pharmamedovih proizvoda. Ovakav vid edukacije nije nas nikako mogao ostaviti ravnodušnima. S pozitivnim dojmovima vratili smo se kući jer smo naučili nešto novo i pobliže se upoznali s praktičnom primjenom kemije. Ovako suvremeno opremljen laboratorij je impresivno djelovao na nas i dao nam vjeru u bolje sutra koje se može graditi u našoj Bosni i Hercegovini prema EU standardima. Nadamo se da će i drugi učenici imati priliku posjetiti Pharmamed te da će naša škola uspješno nastaviti ovakavu vrstu suradnje.

  Učenica IV.a odjeljenja, Marija Rajić

Broj pregleda: 5974

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.