KARDINAL VINKO PULJIĆ BLAGOSLOVIO KAPELICU U RODNOJ KUĆI PETRA BARBARIĆA U KLOBUKU

Preuzeto sa portala radio-medjugorje.com

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić 14. listopada svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sl. Božjeg Petra Barbarića u Šiljevištu u župi Sv. marka u Klobuku.

Sveto misno slavlje ispred rodne kuće sluge Božjeg Petra Barbarića predvodio je kardinal Puljić u koncelebraciji provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Nikole Menala, klobučkog župnika fra Roberta Jolića, rektora Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku preč. Željka Marića – organizatora te brojnih drugih svećenika.

Na početku svete mise kardinal Puljić zahvalio je pokojnom Stanku Barbariću koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio svetište svoga prastrica sl. Božjeg Petra Barbarića i potom ga s okolnim imanjem darovao Crkvi.

Klobučki župnik fra Robert istaknuo je kako se na ovom mjestu često slave mise. „Raduje me i najava da će Uzoriti dio svojih umirovljeničkih dana provoditi ovdje u Šiljevištima“, istaknuo je župnik Jolić.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, nadbiskup Vinko u svojoj se propovijedi posebno osvrnuo na vrijednosti pravilnog obiteljskog odgoja.

„Svi mi smo odnjihani u kolijevci obiteljskog ozračja i tu smo zapravo naišli na prvu školu vjere, ovdje u ovoj kući naš časni sluga Petar je prvu školu svršio, školu vjere. Učio je upravo da je Bog svet, da su Božje zapovijedi svete i to je ponio u život. U svakoj obitelji gdje se istinski odgaja da Božja bude na prvom mjestu, da su Božje zapovijedi važnije od svih svjetskih sila, to je sigurna škola za rasti u svetosti. Da on to ovdje nije primio, ne bi u Travniku umro na glasu svetosti. Da nije ovdje bila kuća molitve, ne bi on postao ovo što je postao. U svakoj kući gdje se istinski moli, gdje se istinski vjeruje, gdje se Božja drži, lako Bog pozove…“, rekao je, među ostalim, kardinal Puljić, prenosi ljportal.com.

Na kraju uslijedio je obred blagoslova kapelice koja se nalazi u Barbarićevu rodnom domu.

Spomenimo kako su misi i blagoslovu kapelice nazočili mnogobrojni mještani i hodočasnici, svećenici iz Hercegovine i Bosne, kao i brojni predstavnici društveno-političkog života. Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je domjenak.

Broj pregleda: 2207

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.