U Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku održana Konferencija o zaštiti djece i ranjivih skupina

Vijest prenesena sa portala Nedjelja.ba i službene stranice Caritas.ba

Konferencija, koja je okupila više od 50 sudionika iz Vrhbosanske nadbiskupije, Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, održana je u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku u četvrtak, 7. listopada s početkom u 11 h. Ovaj događaj je bio namijenjen svim crkvenim ustanovama/tijelima u Bosni i Hercegovini koji rade s djecom, mladima i ranjivim skupinama.

Susret je započeo euharistijskim slavljem kojeg je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića i drugih pristiglih svećenika.

Nakon misnog slavlja organiziran je zajednički ručak, a onda je uslijedio službeni dio programa.

U uvodnom govoru, kard. Puljić, u svojstvu predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritasa BiH, pozdravio je nazočne i zahvalio Caritasu BiH na organizaciji skupa, a predstavnicima crkvenih ustanova za dolazak. Naglasio je kako Katolička Crkva u BiH odbacuje svaki vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja korisnika, poglavito djece i ranjivih skupina, te kako je potrebno razgovarati o prevenciji i zaštiti.

Mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH također je pozdravio nazočne i zahvalio im na dolasku. Naveo je kako Caritas BiH već dulji niz godina radi na organizacijskom razvoju, te kako je područje zaštite korisnika i suradnika jedna od ključnih tema razvoja te institucije. Dodao je kako je pripremljen Priručnik za zaštitu korisnika i osoblja Caritasa kojeg Caritas stavlja na raspolaganje svim sudionicima, a koji se isto tako može naći na mrežnoj stranici Caritasa BiH: www.caritas.ba. Mons. Knežević je posebno istaknuo činjenicu kako svi unutar Crkve, biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, ali i vjernici laici imaju pravo i odgovornost zaštiti djecu i ranjive skupine od svakog oblika nasilja i uznemiravanja.

Gospođa Sigried Spindlbeck u ime austrijske Biskupije Linz, Fonda za financiranje pastoralnih projekta za Središnju i Istočnu Europu, pročitala je pozdravno pismo koje je uputio mons. Manfred Scheuer, biskup Linza, svim sudionicima konferencije. Mons. Scheuer ohrabruje Crkvu u Bosni i Hercegovine da se odlučno suprotstavi svakom obliku nasilja i zlostavljanja. Spindlbeck je kasnije govorila o značaju posjedovanja posebnih regulativa za ovo područje, protumačila je osnovnu metodologiju zaštite iz smjernica Biskupske konferencije Austrije, te iznijela i neke statističke pokazatelje.

Uslijedilo je predstavljanje Caritasovog priručnika za zaštitu o kojem je govorio Zlatko Malić, djelatnik Caritasa BiH. Priručnik je sastavljen od pet temeljnih dokumenata: Etički kodeks, Kodeks ponašanja osoblja, Kodeks protiv uznemiravanja, Kodeks o zaštiti djece i ranjivih skupina i Pravilnik o pritužbama, te nekoliko dodatka.

Tijekom rada u skupinama sudionici su iznijeli svoje viđenje o ovoj tematici, analizirali postojeće mjere i dokumente te dali preporuke za unaprjeđenje. Konferencijom je moderirao Ante Bender, uposlenik Caritasa hercegovačkih biskupija, piše caritas.ba.

Broj pregleda: 3511

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.