„POZNAJEMO LI SV. FRANJU?“

Sjemenišna zajednica KŠC-a ‘Petar Barbarić’ posjetila je franjevački samostan na području Travnika, u Gučoj Gori gdje je svečano proslavljena misa uoči blagdana sv. Franje Asiškog i obred usnuća.

„Poznajemo li sv. Franju?“ Ovim pitanjem svoju propovijed je započeo fra Drago Pranješ: „Pomalo provokativno, ali je veoma važno ovo pitanje. Ako mislimo ono što se tiče životopisa sv. Franje, onda bismo mogli kazati da ga poznajemo. Puno smo čuli o njemu. No, Franjo je puno više od toga. Osam stotina godina iza nas ne gasi se njegova čudesna slika, ne gasi se žar onih koji slijede njegove stope.“

Fra Drago istaknuo je da poznajemo bolje sv. Franju ako „dopustimo da utječe na naš život.“ Sveti Franjo je otkrio pravu sliku Boga, Boga koji neizmjerno ljubi čovjeka i to je u potpunosti izmijenilo njegov život. „Franjo strpljivo i polako otkriva sliku Božju i nailazi na čudesno iskustvo. Nailazi na Boga koji je došao u blato ljudskog postojanja i uvijek, svugdje, na svakom mjestu, u svako vrijeme, u svim prilikama, na sve načine ljubi čovjeka. On nikad nije s rezervom prema čovjeku. Njegovo poniženje ide dotle da je život dao za nas. I kad je Franjo to otkrio onda se kod Franje dogodilo nešto što se zove promjena života. Dirnut takvom Božjom ljubavlju Franjo pravi najveći čin vjere – vjeruje da ga Bog ljubi usprkos tome što je grešan, što je nikakav, što je jadan, što je zemljan, što je prolazan – Bog ga unatoč tome ljubi. I to iskustvo što je Franjo doživio promijenilo je njegov život. Tu se slomio onaj stari čovjek i krenuo je novim putem.“

Dopustimo i mi sami na ovaj dan, kada slavimo ovoga velikog sveca, sveca serafske ljubavi prema Bogu, da njegov primjer dotakne i naš život i promijeni ga nabolje. Fra Drago propovijed je završio poticajnim riječima koje nam ujedno mogu biti i ispit savjesti: „Imaš li ti datum kad možeš kazati: Ja od tog datuma više nisam isti čovjek. Ja sam drugi čovjek?“ Ako ga dosad možda nismo imali, od danas krenimo drugim putem, putem prave ljubavi prema Bogu i čovjeku, koju je i sveti Franjo imao!

Hvala fra Dragi Pranješu što nas je srcem primio i pozvao da budemo dio samostanskog stola. Susret je završio zajedničkim domjenkom.

Sve vas pozdravljamo iz Travnika i molimo za vas!

Broj pregleda: 5651

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.