Naši učenici na međunarodnom Erasmus + programu u Austriji

Učenici Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” započeli su ljetni raspust s velikim brojem aktivnosti družeći se deset dana s vršnjacima iz sedam europskih država. Naime, od 1. do 10. srpnja naša škola sudjelovala je na međunarodnom  Erasmus + susretu mladih u Austriji predstavljajući našu školu i zemlju. Program pod nazivom “Act Now For Tomorrow”, čiji je nositelj organizacija “Iniciativ Angola”, ekološki je projekt koji za temeljni cilj ima promociju međunarodne solidarnosti i podizanje svijesti među mladima u potrebi zaštite prirode. Nakon pauze od skoro dvije godine, zbog pandemije virusa COVID-19, bilo je ovo prvo međunarodno putovanje naših učenika.
Našu školu predstavilo je osam talentiranih učenika koji su kroz animiranje, glazbu, prezentacije ekoloških problema Bosne i Hercegovine i kreativnost aktivno sudjelovali  na desetodnevnom programu. Alen Gudalo, voditelj projekata školskog Centra, i Blaženka Matišić, profesorica biologije, bili su voditelji naših učenika na ovom projektu.
Također, tijekom trajanja projekta učenici su upoznali šire područje južne Austrije kroz planinaranje, posjet Klagenfurtu, lokalnim eko udrugama i organizacijama koje su posvećene konceptu “fair trade” koji za cilj ima poštivanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji. Učenici su uspješno sudjelovali na mini Olimpijadi tijekom trajanja programa radeći u međunarodnim grupama te su  predstavili našu zemlju na Danu kulture koji je također organiziran tijekom desetodnevnog programa. Kreativne radionice su uključile izradu vlastitih kućanskih namirnica i potrepština vodeći računa o zaštiti okoliša i minimalnom korištenju prirodnih resursa.
Zahvaljujemo se našim učenicima i njihovim roditeljima na podršci tijekom trajanja programa te organizatorima koji su ugostili učenike na ovom programu.
Alen Gudalo

Broj pregleda: 34220

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.