Nadbiskupsko sjemenište u Travniku 21. lipnja proslavilo patron sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzagu

Na spomendan sv. Alojzija Gonzage, 21. lipnja svečano je proslavljen patron sjemenišne crkve u Travniku. Euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s gučogorskim arhiđakonom mons. Pavom Jurišićem, travničkim župnikom i dekanom preč. Markom Mikićem, rektorom sjemeništa i ravnateljem KŠC-a Petar Barbarić preč. Željkom Marićem te još 10-ak svećenika.

Na početku sv. mise rektor Marić je u riječima dobrodošlice osobito pozdravio ministrante koji su boravili u sjemeništu na trodnevnoj duhovnoj obnovi te djelatnike KŠC-a kojima je to bila i rekolekcija za mjesec lipanj.

U prigodnoj propovijedi kardinal je najprije istaknuo važnost duhovnih obnova ustvrdivši kako je čovjek „potrošna roba“ te je stoga potrebno da se neprestano obnavlja. Pri tome je napomenuo kako je važno da Božja bude na prvom mjestu. Zatim je progovorio o životnom putu sv. Alojzija kazavši da se isticao dvoreći bolesnike prigodom čega se sam zarazio te umro. Podsjetio je na njegovo pismo majci iz kojega se iščitava njegova plemenitost i čistoća njegove svetačke duše. „Izgubila se sposobnost za žrtvu, a prava ljubav sa sobom uvijek donosi žrtvu. Otuda upravo proizlazi izgubljenost i otuđenost modernih generacija. Gdje god je kriza vjere nema ustrajnosti“, poručio vrhbosanski nadbiskup te zaključio: „Da bismo počeli mijenjati svijet potrebno je početi od nas samih. Na tom putu tražimo zagovor i potrebne milosti sv. Alojzija.

Nakon sv. mise kardinal Puljić je u pratnji nekoliko svećenika blagoslovio obnovljenu kriptu sjemenišne crkve.

Vrijedi spomenuti kako je prije euharistijskog slavlja moljena krunica koju su predmolili ministranti koji su u protekla tri dana bili u sjemeništu na duhovnoj obnovi. Bilo ih je ukupno 15 iz tri župe: Prozora, Bistrice kod Žepča i Travnika.

F. Š., D. K., KT ( Text preuzet sa portala nedjelja.ba)

Broj pregleda: 19196

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.