Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” na digitalnoj razmjeni s mladima iz Njemačke na projektu “Youth For Democracy”

U razdoblju od 11. do 12. lipnja održana digitalna razmjena mladih naziva Youth for Democracy, koja je plod suradnje Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, Centra za mlade „Ivan Pavao II“ i njemačke organizacije  KFJ Westerwald/Rhein-Lahn, a koja je okupila sudionike iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.
Mladi su započeli digitalni susret kroz upoznavanje i korištenje digitalnih alata kroz kratka pitanja o interesima, talentima i njihovim stavovima o pojmu i značaju demokracije za društva u kojem žive.
Voditeljica Regionalnog ureda za suradnju mladih za Bosnu i Hercegovinu (RYCO), Berina Bukva, predstavila je zatim mladima temelje suradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Njemačke te kako je suradnja mladih između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata utjecala na stvaranje sličnog koncepta koji danas poznajemo kao RYCO.
Mladi su sudjelovanje na susretu u petak završili interaktivnom igrom uloga, te online kvizom s pitanjama o političkom uređenju i funkcioniranju Njemačke i Bosne i Hercegovine, geografiji, povijesti i kulturi dvije zemlje.
Subotnji program započet je interaktivnim druženjem s gradonačelnikom grada Montabauer, koji je predstavio glavne izazove s kojima se susreće u svakodnevnom radu radeći kao gradonačelnik. Osim toga, gradonačelnik Ulrich Richter – Hopprich motivirao je mlade da se više angažiraju u lokalnim zajednicama i doprinesu razvoju svijesti o potrebi uključenja mladih u procese odlučivanja.
Razmjena mladih završena je definiranjem i predstavljanjem temeljnih problema kroz interaktivnu igricu “problem tree” koja je prilagođena online susretu. Posebno je značajno bilo identificiranje položaja mladih i utjecaja samih mladih na rješavanje problema koji je definiran kao središnji.
Zahvaljujemo se našim učenicima na aktivnom sudjelovanju u diskusijama i radu s mladima iz Njemačke tijekom prvog digitalnog susreta u sklopu ove inicijative.

Martina Vidović/Alen Gudalo

Broj pregleda: 2665

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.