Učenici KŠC-a uspješno završili sudjelovanje na projektu Vision is Decision: Mladi i demokracija

U razdoblju od 16. do 18. travnja, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je završni susret ciklusa vikend edukacija za srednjoškolce, u okviru projekta Vision is Decision – Mladi i Demokracija, koji je  od studenog 2020. godine okupio mlade iz Travnika, Novog Travnika, Zenice i Mostara. Oko dvadeset učenika našeg školskog Centra sudjelovalo je na programu tijekom ove školske godine.  

Pod vodstvom koordinatora Alena Gudala i vršnjačkih edukatorica Lane Todosijević, Iris Vrdoljak i Martine Lovrić, mladi su se usmjerili na temu definiranja ključnih problema jednog grada, države, ali i svijeta. Kroz radionicu “Drvo problema” definirali su temeljne uzroke odabranog problema (korijen drveta) te posljedice koje nastaju (grane drveta).  

Kiša i hladno vrijeme nisu spriječili naše mlade da dio vikend susreta iskoriste i za posjet ključnim vjerskim i kulturnim objektima Sarajeva. Cilj ovog posjeta bio je posebno potaknuti mlade na poštivanje vjerskih tradicija u Bosni i Hercegovini te zalaganje da se svakom čovjeku osigura siguran prostor u kojemu će moći upražnjavati svoje pravo na slobodu savjesti i vjere, kako je to zagarantirano međunarodnim konvencijama i deklaracijama.  Za mnoge mlade ovo je ujedno bila jedinstvena prilika da posjete sarajevsku sinagogu te nauče nešto novo o Židovskoj zajednici u Sarajevu, ali i o drugim vjerskim zajednicama u Sarajevu, kroz posjet Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice te katedrali Presvetog Srca Isusova.  

Subotnju večer okrunio je Meet up s poznatom bosanskohercegovačkom voditeljicom Anom Bavrka, koja je mladima govorila o potencijalima društvenih mreža te svijetu influencinga za promicanje pozitivnih vrijednosti, ali i opasnostima, kao što je govor mržnje, što može razarajuće utjecati na mladu osobu koja još uvijek nema sasvim izgrađen identitet.  

Nedjeljno jutro započelo je slavljem svete mise, koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra, koji je u svojoj propovijedi pozvao mlade da ne dopuštaju da strah utječe na njihove odluke, nego da se trude prepoznati silnu Božju ljubav u svom životu, koja se nerijetko očituje i kroz blizinu obitelji i prijatelja.  

Posebnost ovog vikend susreta bilo je kreiranje Proglasa ovogodišnje generacije mladih polaznika edukacije, u kojemu su posebno naglasili ulogu političkih dužnosnika u zaštiti svjetskog mira i ekonomskog razvoja, koji mogu omogućiti smanjenje siromaštva širom svijeta.  

Prošlogodišnja tradicija Centra, koja je započela sadnjom prvog drveta u Aleji demokracije, nastavljena je i ove godine, čime su mladi na simboličan način zaokružili svoje sudjelovanje na ovogodišnjem programu te zajedničkim snagama posadili stablo uz čitanje Proglasa, koje će ih trajno podsjećati na prve korake u zalaganju za zdravije i pravednije društvo te sigurnije ozračje za rast i razvoj mlade osobe.  

Podjelom certifikata i simboličnih darova službeno je završena ovogodišnja edukacija za srednjoškolce. Neka ovaj susret bude motiv mladima širom zemlje da se što aktivnije uključe u kreiranje bolje lokalne zajednice, države, ali i svijeta koji će biti pogodno mjesto za život svih  članova društva, osobito mladih.  

Tijekom susreta osigurani su potrebni preduvjeti za rad u skladu s postojećim mjerama usljed pandemije virusa COVID-19.

Alen Gudalo  

Broj pregleda: 3064

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.