Obilježavanje međunarodnog dana osoba s Down sindromom

Na prvi dan proljeća i Dan darovitih, obilježava se i Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u trisomiji 21. kromosoma.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape koje predstavljaju različitost. Poštivanje i uvažavanje različitosti je naše bogatstvo. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Mnoge internetske stranice za podršku osobama s Downovim sindromom sugeriraju kako kromosomi izgledaju kao čarape, čime se rodila ideja o globalnoj #LotsOfSocks kampanji kao podrška osobama oboljelim od Downovog sindroma.

Podržimo, obucimo  šarene različite čarape i razmislimo što svatko od nas može učiniti u stvaranju društva koje će prihvaćati, uvažavati različitosti i spremnije pomagati osobama  s Down sindromom   da se uključe u aktivnosti zajednice i dostignu svoj puni potencijal.

Down sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška i to tri para na 21. kromosomu, zato je i odabran današnji datum. Nastaje u trenutku začeća. Uzrok Down sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune.

Učenici i djelatnici KŠC „Petar Barbarić“  – Osnovna škola  Travnik

Nikolina Puzić, logoped

Broj pregleda: 6019

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.