Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” na drugom studijskom putovanju u sklopu regionalnog projekta #3forECO

Vikend iza nas bio je prepun uzbuđenja za naše učenike i učenike partnerskih škola iz Kikinde i Kumanova. U sklopu regionalnog eko projekta #3forECO, čiju implementaciju podržava RYCO – Regionalni ured za suradnju mladih, dvanaest učenika našeg Centra provelo je tri dana na studijskom putovanju u sklopu kojeg su posjetili šire područje Rame. U pratnji koordinatora projekta Alena Gudala i profesorice biologije Blaženke Matišić, učenici su u petak 12. ožujka sudjelovali na digitalnom susretu sa svojim vršnjacima iz Ekonomsko-trgovinske škole Kikinda i Srednjoškolskog centra “Nace Budgoni” iz Kumanova. Tijekom ovog susreta, naši partneri predstavili su lokacije koje su posjetili tijekom ovog zajedničkog putovanja kao i lokacije koje će pohoditi u narednom razdoblju. Kroz ovaj digitalni susret posebno je naglašena potreba zaštite prirode, a skrenuta je pozornost i na ključne ekološke izazove u lokalnim zajednicama koje su učenici posjetili.

U subotu, 13. ožujka, naši učenici su u pratnji turističkog vodiča i ekologa Ante Belje, uživali u ljepotama Ramskog jezera kojeg su imali priliku vidjeti sa Zahuma. Također su dobili i informacije o temeljnim karakteristikama planine Raduša u čijoj su ljepoti uživali kroz kratko planinarenje. Još jedna postaja vrijedna spomena je i obilazak doma mlade Dive Grabovčeve, koja je umrla kao mučenica, jer je odbila brak s turskim begom te zbog toga bila ubijena.

Posebno zanimljiv bio je posjet Hidro-elektrani Rama i brani na Ramskom jezeru. Utjecaj izgradnje hidro-elektrane imao je ogromne posljedice na eko sustav kao i na stanovništvo lokalnih zajednica koje su za potrebe izgradnje elektrane morali napustiti svoje domove. Ovaj posjet bio je odlična prilika za učenike da shvate sve pozitivne i negativne posljedice izgradnje hidro-elektrane Rama te kako čovjek svojim aktivnostima utječe na okoliš. 
U nedjelju, 14. ožujka, učenici su se zaputili prema Franjevačkom samostanu na Rama-Šćit, gdje su posjetili Etnografski muzej i dobili informacije o bogatoj povijesti samostana.

Zahvaljujemo se našim domaćinima, upravi Hidro-elektrane Rama i franjevcima koji su nas toplo dočekali i omogućili učenicima stjecanje novih znanja i iskustava. Naš projekt nastavljamo u tjednima koji su ispred nas.

Alen Gudalo

Broj pregleda: 2125

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.