DRUGO MJESTO NA MEĐUNARODNOM KVIZ NATJECANJU IZ FIZIKE ZA UČENIKA KŠC-a “Petar Barbarić” Travnik PATRIKA ČEKU

U organizaciji Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu organizirana je radionica za učenike srednjih škola pod nazivom ALICE masterclass (CERN) dana 5. ožujka 2021. Ova radionica pružila je učenicima srednjih škola priliku da budu znanstvenici na jedan dan sa svjetski priznatim znanstvenicima uz raznolike cjelodnevne aktivnosti. ALICE masterclass-u se pridružilo preko 150 srednjoškolaca, među kojima su bili i Patrik Čeko i Gabrijel Kovačević iz Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik. Na kraju  cjelodnevnog predavanja održan je kviz, za sve države učesnice, na kojem je naš učenik Patrik Čeko osvojio 2. mjesto.

Prenosimo iskustvo učenika Patrika Čeke: „Masterclass je započeo uvodnim lekcijama i prezentacijama o fizici elementarnih čestica. Nakon toga, uslijedila su predavanja o detektorima čestica koji skupljaju podatke o sudarima i raspadima jezgri atoma. Po okončanju teorijskog dijela podijeljeni smo u grupe u kojima smo obrađivali stvarne podatke iz detektora kroz simulacijske programe. Masterclass je završio video konferencijom sa CERN-om (Međunarodni centar za nuklearna istraživanja) te institutima u Trstu, Beču, Heidelbergu i St. Petersburgu. Na konferenciji sam imao priliku postaviti pitanje znanstvenicima iz CERN-a. Masterclass je završio kvizom za sudionike svih država na kojemu sam ostvario 2. mjesto. Cijeli masterclass bio je izrazito poučno i zanimljivo iskustvo kroz koje sam stekao bolje poznavanje fizike kao i praktično znanje.“

Uz Patrika, u ovom projektu sudjelovao je i naš Gabrijel Kovačević, učenik 3. razreda. 

Čestitamo im na izvanrednim rezultatima u nadi da će ovo iskustvo biti poticaj za daljnje napredovanje iz fizike.

Darko Kolenda 

Broj pregleda: 4699

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.