Učenici KŠC-a na projektu Vision is Decision: Mladi i demokracija

Tijekom proteklog vikenda petnaest učenika Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik boravilo je u Sarajevu zajedno s vršnjacima iz Zenice, Sarajeva, Mostara i Orašja na trećem susretu u sklopu projekta Vision is Decision: Mladi i demokracija. Projekt, koji za temeljni cilj ima motivirati mlade da se uključe u procese odlučivanja u našoj zemlji, nastavio je svoj razvojni put nakon zimske demokratske akademije koja se održala početkom siječanja. Program su vodili Alen Gudalo, voditelj projekata školskog Centra  i edukatorice Martina Lovrić, Lana Todosijević i Iris Vrdoljak. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” nositelj je ovog projekta na kojem naš Centar aktivno sudjeluje od 2019. godine.
Program je bio ispunjen nizom tematskih grupnih radionica gdje su mladi kroz tri izazova u lokalnim zajednicama učili o lancu odgovornosti i hijearhiji u sustavu odlučivanja. Ovdje je posebno naglašena potreba za pravilnim razumijevanjem dokumenata koji se odnose na funkcioniranje općina i ključnih organa lokalnih zajednica, ali i škola. Također, mladi su tijekom ove radionice učili kako prepoznati vlastitu ulogu u društvu i kako se angažirati u trenucima kriza u lokalnim zajednicama. 
U nastavku programa mladi su nastavili druženje kroz kreativni program analizirajući poruke dnevnih novina i časopisa, a na kraju su na temelju ponuđenog sadržaja osmislili svoju idealnu naslovnicu. Večernji dio programa mladi su proveli družeći se na sportskom programu.
Na završnoj radionici mladi su skicirali ključne izazove gradova i škola iz kojih dolaze. Cilj ove radionice bio je pomoći mladima u razumijevanju  mogućnosti u rješavanju ovih izazova kroz osobni angažman, posebno kroz organiziranje s drugim mladima. Nadamo se da će ovaj susret biti motiv našim učenicima u preuzimanju aktivne uloge u našem društvu i stvaranju pozitivnih promjena ne samo u lokalnoj zajednici nego i u cijeloj zemlji.
Alen Gudalo

Broj pregleda: 3441

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.