Petkom iz povijesti 22.1.2021.

SVEĆENIK I UČITELJ

Koncem 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini se dešavaju velike društvene i kulturološke promjene. Osmansko carstvo gubi svoju snagu, utjecaj Zapada otvara neke nove prilike, a što će se u Travniku najprije i najjasnije iskristalizirati kroz otvaranje jedne od najznačajnijih prosvjetnih ustanova u BiH, Nadbiskupske gimnazije.

Proces izgradnje, organizacija rada, dolazak nastavnika… bio je mukotrpan, ali plodonosan. Povijest Gimnazije puna je velikana koji su nadahnuće i sadašnjim djelatnicima i učenicima, a na čijem čelu stoji Sluga Božji Petar Barbarić.  Tu su, dakako, i profesori, koji su cijeli svojim bićem bili posvećeni Bogu, svom svećeničkim pozivu i pozivu prosvjetitelja.

Takav je bio i o. Erich von Brandis, koji je prestiž europskih znanstvenih krugova zamijenio podučavajući i oplemenjujući učenike travničke Gimnazije. Osim toga, bogate prirodoslovne zbirke, koje je sam skupio, znanstveno obradio, a koje obuhvaćaju botaniku, životinjski svijet, geologiju i koje su  prvobitno izložene u Nadbiskupskoj gimnaziji, najdetaljnije su i najvažnije prirodoslovne  zbirke u Bosni i Hercegovini iz tog vremena.

Divan je primjer ljudske vrline o Erich von Brandis, rođen 1834. u Betnavi kod Maribora u grofovskoj obitelji, pozvan za svećenika Isusove družbe, a onda i učitelja, koji je Travniku i ljudima našega kraja darovao svoj rad, svoju vjeru i život. Bio je ponizan u svojoj plemenitosti, a u Travničkoj spomenici u današnjoj rubrici čitat ćete anegdote u kojima otkrivamo Brandisa očima njegovih učenika.

Umro je u Travniku 1931. godine, a pokopan na Bojni. Ulica u Travniku i planinarski dom na Vlašiću nose njegovo ime.

Za objavit

Broj pregleda: 5557

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.