Započinje s radom, najveći parking u središtu gradu, kod Gimnazije u Travniku

Premda je prošlo više od 8 mjeseci od završetka radova na izgradnji i opremanju parkirališta kod zgrade Gimnazije, zbog pandemije korona virusa, Vrhbosanska nadbiskupija je, kroz taj period, ponudila besplatno parkiranje za sve korisnike. Početkom Nove 2021., odlučeno je službeno otvoriti parkiralište odnosno započeti s naplatom korištenja parking prostora, počevši od 6. siječnja.

Projekt izgradnje i opremanja realiziralo je Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić“ iz Travnika, temeljem Sporazuma s Općinom Travnik. Vrhbosanska nadbiskupija je, kao vlasnik, prostor i opremu ustupila firmi Semiminor d.o.o. Travnik. Uložena su znatna sredstva u pripravu zemljišta, asfaltiranje, izgradnju nove ograde i postavljanje stupova za novu rasvjetu. Urađene su nove vodne i strujne instalacije, odvodnja slivnih vode, s ugradnjom separatora za pročišćavanje i ometanje otjecanja ulja u rijeku Lašvu. Sve je automatizirano, izgrađena je minikućica u kojoj se nalazi centar za upravljanje. Uz vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, urađen je videonazor svih površina parkinga. Na parkiralištu se nalazi i toalet za korisnike. Upravitelj parkirališta organizirao je i službu za čišćenje u ljetnom i zimskom periodu. Projekt uređenja parkirališta uradio je gosp. Alija Gafić a svojim firmom „Games“ iz Travnika. Zemljane i betonske radove, i ugradnju vodnih instalacija uradio je gosp. Slavko Lovrić sa svojom firmom „Eterna tex“ d.o.o iz Travnika. Instalacije struje, videonazora te automatske opreme ugradio je gosp. Ivo Stojanović sa svojom firmom „Nessa sistemi“ d.o.o iz Travnika. Polaganje asfalta uradilo je poduzeće „Rudnici gipsa“ iz Donjeg Vakufa. Horizontalnu signalizaciju uradila je firma „Buljan“ iz Kreševa. Ogradu parkirališta s posebnim motivima uradila je firma „Studio3“ d.o.o. iz Sarajevo. Uređenje šetališta i drvoreda, sukladno Sporazumu, financirala je općina Travnik, a radove izvodila firma „Dobojputevi“ d.o.o. iz općine Doboj Jug.

Parkiralište s 180 ocrtanih parking mjesta, pomoći će bar djelomično rasterećenju gužvi i nedostatku parking mjesta u središtu grada. Upravitelj parkirališta nudi i mogućnost uzimanja tjedne i mjesečne karte u ograničenom broju. Usprkos lijepo uređenom parkingu, sigurnosnom videonazoru, osvjetljenju cjelokupnog parkinga, cijene su prikladne standardu naših građana. Cijena 1h, s tolerancijom od 10 minuta, je 1KM, tjedna karta je 20KM, a mjesečna 50 KM, s uključenim PDV-om. Subotom i nedjeljom cijene su 50% jeftinije, tako da se 2h plaćaju 1 KM.

Izgradnja parkirališta te uređenje šetnice uz rijeku Lašvu, u ulici Školska, rušenjem ostarjelog i opasnog stabla, te sadnja novih 15 stabala, zajedničkim kompromisom Vrhbosanske nadbiskupije i Općine Travnik, doprinijela je uređenju desne obale rijeke Lašve, za šetače i bicikliste, a najviše su profitirali žitelji Travnik koji su dobili ugodna prostor za šetnju.

Izgradnja privatnog parkirališta u središtu grada, dobar je primjer kako vjerske institucije vode brigu o svojoj imovini, stavljajući ih u javnu uporabu, s nakanom realizirati svoje poslanje, a i izvrstan primjer dobre suradnje s lokalnom vlašću i osjetljivosti vjerskih zajednica za društvene potrebe.

Broj pregleda: 5783

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.