Naši učenici na eko safariju s divljim konjima u sklopu međunarodnog projekta #3forECO

Izuzetno uzbudljiv i produktivan vikend za naše učenike, međunarodne partnere i djelatnike je iza nas. Naime, u sklopu međunarodnog eko projekta #3forECO, i uz poštovanje epidemioloških mjera, dvanaest naših učenika provelo je tri dana na prvom zajedničkom putovanju u sklopu projekta koji se implementira s partnerskim školama iz Srbije i Sjeverne Makedonije. Alen Gudalo, koordinator ovog projekta, i psihologinja Gimnazije Klaudija Ribić, asistentica i voditeljica online aktivnosti, bili su pratnja našim učenicima od 27. do 29. studenog na programu u Livnu, planini Cincar i Kupresu. Projekt je podržan od strane Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO).
U skladu s postojećim mjerama i smanjenom mobilnošću, tri partnerske škole su započele vikend putovanje, svatko u svojoj državi, zajednički kroz korištenje digitalnih tehnologija. Uz nemogućnost živog susreta, ovo je bila simbolična poveznica između tri škole.
Tijekom prvog dana programa učenici su se po prvi put susreli kroz online večernji program gdje koji su predstavili sebe, svoje škole i gradove u kojima žive. Ekonomsko-trgovinska škola iz Kikinde (Srbija) je ovo putovanje provela na Zlatiboru dok je Srednjoškolski centar “Nace Bugjoni” iz Kumanova (Sjeverna Makedonija) putovala u Nacionalni park Mavrovo.
Naredni dan je bio prepun uzbuđenja budući da su naši učenici po prvi put sudjelovali na safariju s divljim konjima na planini Cincar, a ovu aktivnost vodio je Marin Mamuza, voditelj Continental Adventures, koji je tijekom ovog susreta našim učenicima prenio znanja o staništu divljih konja, njihovom ponašanju i interakciji s ljudima te o odnosu čovjeka i prirode, posebno na području na kojem se kreću krda divljih konja. Osim posjeta divljim konjima na planini Cincar, učenici su posjetili Duman, izvor rijeke Bistrice u Livnu.
Osim ove aktivnosti, učenici su dobili priliku dobiti znanja o profesionalnoj fotografiji i načinu fotografiranja koji najbolje prenosi emociju na one koji fotografiju promatraju.
Tijekom još jednog online susreta koji je uslijedio nakon safarija s divljim konjima, naši učenici su kroz digitalne prezentacije, fotografije i video sadržaj pokazali partnerima u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji sve ključne lokacije na kojima su učenici boravili te ih pozvali da se pridruže na sličnoj aktivnosti kada putovanja budu moguća.
Program je završen rasporedom mladih u nekoliko grupa koje će biti međunarodne te će se bazirati na korištenju digitalnih alata za pripremu ECO knjige koja će biti predstavljena u mjesecima koji dolaze.
U nastavku pogledajte fotografije i videe s ovom putovanja, a tijekom narednih dana naši učenici će predstaviti svoja iskustva kao i iskustva učenika iz Kumanova i Kikinde.
Alen Gudalo

 

 

https://youtu.be/x1As_s3CTjo
https://youtu.be/V5cgL7FoDkQ
https://youtu.be/jq5xS9MQAtA

Broj pregleda: 2919

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.