Travnička spomenica

Čast nam je i zadovoljstvo obavijestiti vas da smo završili pretisak Travničke spomenice iz 1932. godine, tada objavljene povodom pedeset- godišnjice Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupske velike gimnazije u Travniku. U tajništvu KŠC-a možete nabaviti primjerak, koji je obogaćen predgovorom Marije Marić, bibliotekarke u našem Centru i pogovorom gospođe Fatime Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik.Zahvaljujemo se gospođi Snježani Köpruner i njezinoj obitelji na dobročinstvu koje je omogućilo pretisak važnog dokumenta, kao i Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta, gospođi Maslić te svima koji su podržali ovo djelo. U nastavku pročitajte ulomak iz predgovora:„Ovo re-izdanje je za veliki dio čitatelja biti „prvo“ izdanje, jer mnogi, jednostavno, nisu znali za postojanje Spomenice. Sve do obnove Gimnazije, njezinog djelomičnog povrata vlasniku i uspostavljanju Katoličkog centra 1998. u teškim uvjetima, hladnim učionicama, Travnička spomenica i ogroman dio knjižnice bili su odbačeni u zapećke i podrume državnih institucija, a o slavnoj prošlosti, đacima, odgojiteljima, nije se govorilo ili su to činili tek rijetki.Prilika je novim izdanjem podsjetiti na prošlost Travničke Gimnazije, ali i na povijesni put i nastanak i Katoličkog školskog centra koji je svojim djelovanjem restaurirao duh te prošlosti, vratio dimenziju duhovnog u temelje odgoja i obrazovanja, nastavljajući, u simboličkom smislu, širiti revnost isusovačkih odgojitelja i jednostavnost, odmjerenost i radišnost među svojim učenicima i djelatnicima.“

Priređivači Travničke spomenice su Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik (Željko Marić) i GS –Tvornica mašina Travnik (Snježana Köpruner).

Broj pregleda: 4320

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.