YouthFluence – formacija voditelja ministranata u Travniku

U okviru novog projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati, kojeg provodi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, održana je formacija voditelja ministranata. Aktivnost je organizirana u prostorijama Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, u Travniku, u razdoblju od 06. – 08. studenog 2020. pod vodstvom djelatnika NCM-a Antonia Topalovića i sestre Jelene Jovanović. Skupina od 30 mladih sudjelovala je u bogatom programu kroz koji su imali priliku učiti, družiti se i zajedno raditi na izradi programa za formacije ministranata predviđenih od siječnja 2021.

Jedan od ciljeva ovog projekta je osnažiti sustavni rad s ministrantima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kroz pastoralne aktivnosti Centra za mlade. Tako su mladi kroz formativne radionice razgovarali o identitetu i ulozi ministranta u liturgijskom slavlju, te osnovim karakteristima komunikacije i rada u grupi, odnosno grupnoj dinamici i ulozi vršnjačkog edukatora.

Osim poučnih radionica važnih za budući rad voditelja ministranata, sudionici ove formacije su imali priliku otići na izlet u Guču Goru, nedaleko od Travnika, gdje su posjetili župu i samostan svetog Franje Asiškog. U samostanu ih je dočekao fra Nikola Kozina koji je s mladima podijelio iskustva rada s ministrantima i djelovanja animatora u župi.
Edukativni susret je završen u nedjelju svetom misom koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ prilikom koje je istaknuo važnost služenja svakoga od nas, ali i na to kako je prije svega važno otvoriti svoje srce kako bismo bili spremni prihvatiti sve ono dobro koje smo pozvani činiti. Na koncu ovog susreta, sudionici su se složili s idejom da zaštitnik ovog projekta bude Petar Barbarić, čije ime nosi škola u Travniku u kojoj se susret održao. Ovim putem se zahvaljujemo ravnatelju vlč. Željku Mariću na gostoprimstvu.

Preuzeto sa : mladicentar.org

Broj pregleda: 2941

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.