Petkom iz povijesti 6.11.2020.

Hrvatski planinar

   Časopis Hrvatski planinar najstariji je hrvatski časopis iz područja fizičke kulture i jedan od najstarijih europskih planinarskih časopisa. Prvi broj izašao je 1. lipnja 1898., u nakladi od 1000 primjeraka. Zbog ratnih i poratnih okolnosti časopis nije izlazio od 1915. do 1922. i od 1945. do 1948. Od 1910. do 1913. izlazio je kao prilog Obzorova Vienca, pod naslovom Planinarski vjesnik. Od 1949. do 1991. godine izlazio je pod imenom Naše planine.

Pred vama se nalazi primjerak časopisa za siječanj i veljaču iz 1908. Ovaj broj nam je posebno zanimljiv jer se u njemu nalazi članak „Lašva – Travnik, što ga je napisao R. barun Maldini Wildenhainski. To je putopisna crtica o barunovom putu željeznicom od Visokog do Travnika s posebnim fokusom na Travnik i Vlašić. Putnik je oduševljen ljepotom prirode, ali i samog grada Travnika, o čijoj nam povijesti i arhitekturi zna dosta reći. Na koncu Vlašić i pogled s  „Vlaške gromile“ odakle puca pogled na sve strane svijeta. Barun to opisuje ovako:

Nad tobom modro nebo, a oko tebe samo gorje i umilni brdeljci, medju kojima se prostrle lijepe ravnice, a po njima bujni pašnjaci, obrasli sočnom, mirisnom travom.“  

Uživajte u ovom broju „Planinara“, a posebno o lijepom tekstu baruna M. Wildenhainskog.

Broj pregleda: 4039

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.