Naši učenici na prvoj Demokratskoj akademiji

Tijekom školske 2019./2020. godine naši gimnazijalci imali su priliku po prvi put sudjelovati na projektu koji kroz svoje aktivnosti zagovara značajnije uključenje mladih u procese donošenja odluka u našoj zemlji. Projekt “Vision is Decision – Mladi i demokracija”, čiji je nositelj Centar za mlade “Ivan Pavao II.”, okupio je srednjoškolce širom zemlje tijekom ove školske godine na tematskim susretima koji su mlade uvele u svijet donošenja odluka u našoj zemlji te je im kroz praktične edukativne susrete prikazao kako funkcionira izborni sustav u Bosni i Hercegovini.

Projekt je svoju prvu godinu implementacije završio Demkratskom akademijom koja se održala u Sarajevu od 29. lipnja do 3. srpnja.

Mladi su uz vršnjačke edukatore i praktične radionice proveli pet dana zajedno učeći o izbornom procesu, načinu glasanja te o mogućnostima uključenja mladih u ove procese. Temeljni cilj projekte jest ohrabriti mlade da se što više uključe u kreiranje vlastite budućnosti te da, u duhu demokracije, nauče kako funkcionirati u kompleksnim društvima poput našeg.

Prije održavanja Akademije raspisan je i natječaj za najbolji literarni rad pod nazivom Moć jedne olovke, a zadovoljstvo nam je da su dvije od tri nagrade otišle upravo u naš Centar. Naime, učenik Darko Tusun osvojio je prvu, a učenica Sara Kelava drugu nagradu u kategoriji srednjoškolaca. U nastavku imate priliku pročitati pobjednički rad.

Osim edukativnog, Akademiju je obilježio zabavni program, zajednički izleti i druženje sudionika tijekom ovog tjedna.
Mladi su Akademiju zatvorili simboličnim čitanjem Deklaracije koju su zajednički osmislili te sadnjom prvog drveta u aleji koju su mladi nazvali Aleja demokracije, čime su započeli svoje aktivnije sudjelovanje u procesima odlučivanja u našoj zemlji.

I moj glas je važan

Moj glas nije samo odjek u vjetru,
njime se obraćam tebi i svijetu.
Stisnuti između istoka i zapada
dok sve se ruši i raspada.
Jedan glas, više nacija
naša totalitarna demokracija.
Prava demokracija kao od Boga dana
kod nas nije ugledala svjetlo dana.
U to nema velike sumnje
oko nas sve je jednoumlje.
Jedna struja, jedna vlast
nekom čemer, nekom slast.
Zar su ti pokrali obraz i čast,
zar zaista čekaš kad ćeš past?
Diplome i zvanja stječu se za godine
pola koverte sijevaju svih boja, ali ispod stola.
Ali imamo i mi mirno oružje
na izborima glasovanje
demokratski izabrana vlast
bit će svima nama radost i čast.
Mladi sve ovo vide
pa ipak se ne usude stati,
glasno reći ne žele se opeći.
Stanite, recite strah iz sebe izbacite.
Zato dignite svoj glas
nekome će to, možda, biti spas

Broj pregleda: 4892

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.