Antonio Šećerović, bivši učenik Gimnazije Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ – Travnik

Svatko od nas bivših učenika našeg Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, koji slovi kao jedna od najboljih institucija u našoj domovini, stajao je u zadnjim danima osnovne škole pred odlukom o tome što nas zanima, što želimo biti dalje, koja je najbolja opcija za naše školovanje?

Nekoliko godina kasnije, iz dana u dan sam još više ubjeđen kako je odabir školovanja u našoj Gimnaziji bila jedna od najboljih odluka mojih tek 24 godine. Već u osnovnoj školi sam osjećao kako se naši učenici odudaraju znanjem i motivacijom za istim od drugih škola u našoj okolini. Kroz četiri godine u gimnaziji sam to još više shvatio. Školovanje u našem KŠC-u je bilo i školovanje za život. To mogu ispričati iz svoje perspektive, jer sam danas na master studiju u Beču i shvaćam kako su učenici KŠC-ova nešto posebno. Naše znanje je u svim životnim sferama raznovrsnije nego ono od drugih učenika, za Beč mogu reći i od njihovih maturanata i školaraca. Kroz te četiri godine u Gimnaziji mnogo smo naučili, svakodnevno imali inovativne načine nastave, odlične profesore, razne projekte i izvannastavne aktivnosti koje su nam stvorile iskustvo dovoljno za pokazati svijetu da i mi imamo znanje koje je potrebno, pogotovo u današnjem društvu. Odgovornost, razumijevanje, poštivanje drugih, iskrenost, ali i organizacija, timski rad – to su samo neke od vrijednosti koje su nas naši divni profesori naučili i čitav život imat ćemo njihov pečat u našem radnom, ali i privatnom životu.

Poručio bih učenicima završnog razreda osnovne škole kako bi odluka nastavljanja školovanja u našoj Gimnaziji bila vaša najbolja životna odluka na putu ka ciljevima i željama koje jednog dana želite ostvariti. Za četiri godine, stajat ćete ispred svojih roditelja, prijateljica i prijatelja, s diplomom u ruci, s filmom zadnje četiri godine u glavi i shvatiti da je to bila odlična i hrabra odluka. To vam jamčim sa svim anegdotama i iskustvima koje sam doživio u skoro dvanaest godina školovanja u travničkoj gimnaziji. Naši bake i djedovi i roditelji su bili na vašem mjestu, znaju da je veliki korak, ali da je korak koji ih je ispunio za čitav život.

Broj pregleda: 2205

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.