Škola na daljinu (Rad učenice Nine Vidović, 9.c)

Kada sagledamo situaciju, nije bilo drugog rješenja. Online nastava započela je i u našoj školi. Dugo sam razmišljala kako će se odvijati novi princip učenja. Početak se činio savršen. Ima li što bolje od pohađanja nastave bez da sjedite u školskim klupama? Toliko vremena bez nastavnika, bez školskog zvona i školskih pravila koja svi mrzimo.  Zadaću lako možemo prepisati s Interneta, a učiti i ne moramo. Koga briga za lekcije ako nas nitko neće ispitivati? Ne moramo više slušati dosadne nastavnike koji neprestano pričaju o stvarima koje nas ne zanimaju.

      Online nastava izgleda divno, zar ne?  Moram vas razočarati, meni uopće nije divna. Znate li zašto? Koliko god nam je dosadno svaki dan sjediti u istoj klupi i brojati minute do kraja zvona, sada bih dala sve da se mogu vratiti u svoju klupu. Nisam cijenila trud koji nastavnici ulažu da bi nama objasnili neke stvari. Lekcije iz Matematike postale su noćna mora, a definicije iz Fizike i Kemije jedva da razumijem.  Mislila sam da Internet zna sve, ali sam se prevarila kada su me okupirali pojmovi koji su me samo zbunili. Toliko stvari ne možemo pronaći na Internetu, a i kada pronađemo, uče nas kao da smo rođeni sa svim tim pravilima u glavi. Ništa mi više nema smisla. Znate li zašto? Nastavnik nije tu. Naši nastavnici nisu tu da nam objasne sve ono što smo smatrali da nam neće trebati u životu. Ne znam za ostale učenike, ali u tri stvari sam sigurna. Prvo, nastavnik nije samo netko tko nas uči stvarima koje ne znamo, to je i osoba koja je neprestano s nama i koja je pronašla svoj pristup za svakog učenika. Drugo, ne vidimo trud koji ulažu u nas dok smo na nastavi, nego to shvatimo tek kada samostalno moramo učiti. I treće, jedva čekam da se vratimo starom načinu rada. Drago mi je što smo bez obzira na situaciju u svijetu pronašli način da nastavimo s učenjem, ali ipak jedva čekam da se online nastava završi. A što se tiče nastavnika, želim Vam nešto reći:

Hvala za neprestani trud koji ulažete u nas. Nedostaju mi satovi glazbe na kojima se smijemo, satovi Biologije i odgovaranje iz Kemije. Nedostaju mi dosadne lekcije iz Povijesti koje nastavnik napravi zanimljivim. Nedostaju mi satovi Njemačkog i Engleskog jezika dok pokušavamo pravilno izgovoriti riječi. Nedostaje mi odgovaranje na karti iz Zemljopisa i završavanje pokusa iz Fizike. Nedostaje mi analiziranje pjesama iz Hrvatskog jezika i zbunjujuće lekcije iz Matematike. Nedostaju mi iscrpljujuće odbojkaške utakmice i likovni natječaji. A najviše od svega mi nedostaju sati Razrednog odjela i slatke svađe kojima se kasnije smijemo. Dragi nastavnici, hvala Vam što ste tu za nas i svakako ćemo sada više cijeniti Vaš rad. Ne znam za Vas, ali ja jedva čekam da vas ponovo vidim

Nina Vidović, 9.c
Katolički školski centar “Petar Barbarić” – Osnovna Škola Travnik

Broj pregleda: 7142

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.