Kako biti motiviran za učenje

Motivacija je jako bitna za uspjeh u školi. Budući da se u narednom periodu u našem Centru ne izvodi nastava, evo na koji način pronaći motivaciju za rad od kuće i daljnje napredovanje kroz učenje.

I. Ono što je bitno jest to da nakon svakog truda koji uložimo trebamo „NAGRADITI SAMI SEBE“. Na primjer, zapišemo na papir ono što najviše volimo (čokoladica ili sladoled) i taj papir držimo u blizini mjesta na kojem učimo. Neka nam je uvijek pred očima ta nagrada, ali ako ne ostvarimo željeni cilj, onda nema nagrade ☹. Nagradu bi trebalo uzeti samo onda kada postignemo određene rezultate.

II. Drugo mjesto zauzima „TIMSKI RAD“. Pošto sada druženje moramo svesti na minimum, timski rad možemo odraditi s roditeljima, braćom ili sestrama… I oni nas mogu motivirati da uspješno odradimo svoje zadatke. Na ovaj način ćemo biti mnogo odgovorniji za svoje obveze prema učenju, jer nećemo htjeti razočarati naše motivatore.

III. Na trećem mjestu je „KRAJNJI CILJ ŠKOLOVANJA“ , tj. da radimo ono što najviše volimo i o čemu razmišljamo pa i od samog djetinjstva. U prostoriji gdje učimo možemo sebi zalijepiti neku fotografiju ili postaviti figuricu koja će nas cijelo vrijeme podsjećati na to što želimo biti u budućnosti. Ako pak nemamo neko određeno zanimanje što bismo voljeli biti u budućnosti, onda se vraćamo na početak, tj. na prvu stavku: „NAGRAĐIVANJE SAMOG SEBE“ !

„Nikada ne smijete odustati. Pobjednici nikada ne odustaju, a ljudi koji odustaju nikada ne pobjeđuju.“

Antonio Bilić, psiholog

Broj pregleda: 1500

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.