Naši učenici na projektu Vision is decision

Tijekom prethodnog vikenda, naši su gimnazijalci nastavili s edukacijom u sklopu projekta Vision is decision. Projekt, koji kroz svoje aktivnosti promovira demokratske vrijednosti i ohrabruje srednjoškolce da se angažiraju kroz procese donošenja odluka, nastavio je svoj put kroz treći vikend susret srednjoškolaca u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu.

Program su vodili Alen Gudalo, voditelj projekata Centra te edukatorice Ana Eldić, Ružica Marković i Tamara Bakula.

Tijekom trodnevnog susreta mladi su prošli kroz nekoliko tematskih radionica koje su se primarno fokusirale na definiranje uloge mladih u zajednici te mapiranju ključnih problema s kojima se mladi susreću kroz proces obrazovanja i traženje adekvatnih rješenja koja podrazumijevaju izravno angažiranje mladih.

Osim toga, učenici su dobili nekoliko “studija slučaja” izazova u lokalnoj zajednici čije je rješenje zahtijevalo analizu ključnih propisa i dokumenata, a ova aktivnost bila je ujedno i smjernica za mlade kako adekvatno i argumentirano komunicirati s donositeljima odluka na razini lokalne zajednice.

Također, mladi su se upoznali s političkim sustavom Bosne i Hercegovine, kroz Igru demokracije – monopol. Moderator ovog dijela programa bio je Mahir Sijamija, koji je 2018. godine sudjelovao u kreiranju navedene igre s ciljem približavanja mladima teme o važnosti građanske participacije, funkcioniranju političkog sustava u Bosni i Hercegovini te procesu odlučivanja.

Program, koji se realizira tijekom ove školske godine, bit će nastavljen u narednom razdoblju kroz organizaciju prve Akademije demokracije.

Alen Gudalo

Broj pregleda: 1547

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.