RAZGOVOR S MARIJOM MARIĆ I JULIJOM MITROVIĆ, AUTORICOM I ILUSTRATORICOM ZBIRKE PJESAMA „NEKE PJESME I JEDNA BASNA KRASNA“

Napokon se približio i dan promocije zbirke pjesama „Neke pjesme i jedna basna krasna“ u nakladi Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik, a koju je napisala knjižničarka Centra Marija Marić.  Zanimljivu i šaljivu zbirku  nadopunili su i crteži njezine kćerke Julije, učenice četvrtog razreda razredne nastave. Učenici literarno – novinarske sekcije  Gabrijel Čuić i Nora Pranjković razgovarali su i snimili intervju s objema kako bi saznali nešto više prije same promocije, 25. siječnja 2022. godine.

 

Dobar dan! U ruci držim Vašu zbirku pjesama „Neke pjesme i jedna basna krasna“. Kako je nastao naziv knjige i o kakvoj je zbirci riječ?

 – Naziv je vrlo jednostavan zato što se u zbirci nalaze neke pjesme i jedna basna. Odlučila sam da se zove baš iz tog jednostavnog razloga. To je zbirka namijenjena djeci koja idu od prvog do petog razreda, učenike razredne nastave.   Zbirka je edukativna i šaljiva. Htjela sam napraviti jedan spoj gdje će djeca rado čitati, nasmijati se pjesmama, ali iz njih nešto i naučiti, a tako i basna.

Koliko ilustracija ima i jesu li to Julijine prve ilustracije?

 – Zbirka ima šesnaest ilustracija i to su sve Julijini crteži. One jesu prve za zbirku, ali Julija od najranije dobi crta , voli crtati i time se bavi u slobodno vrijeme.

Što vas je potaknulo da zajedno radite? Kako je izgledao vaš zajednički rad?

– Potaknuta nekakvim Julijinim dječjim izjavama, pitanjima, propitkivanjima napisala  sam prve pjesme za zbirku  i onda sam razmišljala ako bi se nekada objavila zbirka, ona bi trebala imati ilustracije. Zamolila sam Juliju da pročita pjesme, i ja sam joj čitala neke od tih pjesama, i da po tome kakve slike u njoj stvaraju te pjesme, ona napravi ilustracije. Za svaku pjesmu napravila je ilustraciju.

Je li to Vaša prva zbirka pjesama?  Koliko Vam je trebalo da ju napišete?

– Ove pjesme nastale su kroz  razdoblje jednog ljetnog raspusta, a ovo nije moja prva zbirka. Kao srednjoškolka u četvrtom razredu gimnazije napisala  sam zbirku pjesama za mlade, tako reći jednu za odrasle i ona se zove „Iz predgrađa uma“. To je zbirka puna nekih mojih pjesama koje su inspirirane filozofijom, životom mladeži i tako dalje.

Julija, kako tebi izgledaju tvoji crteži? Koji ti je najdraži?  Koliko si vremena potrošila na njima?

– Vidiš, mislim da izgledaju dobro. Ja bih uvijek htjela da budem bolja.  Moj najdraži crtež je za pjesmu „Svemirska pjesma“ zato što izgleda kao da se snima kamerom. Nije mi trebalo dugo da napravim crteže, samo nekoliko  minuta.

Sviđaju li ti se mamine pjesme?

– Da, zato što su od srca i šaljive su. Dobre su. Pomogle su mi nacrtati crteže.

Gdje si naučila dobro govoriti engleski?

– Iz crtanog filma, YouToubea, u razgovoru s mamom na engleskom jeziku.

Hoćeš li nam pročitati pjesmu koja je napisana na engleskom jeziku?

– Hoću. Ima samo jedna i najnovija je. Nije u knjizi, nego je isprintana na ovom papiru. Moja mama je napisala „Mama pračovjek“  na engleskom.

Mom The Cavewoman

My mom was born a long time ago
That’s a big pitty, you see!
She didn’t have Internet or Youtube,
She barely had a color TV.

„It was fun at times“ she said.
But for me that past seems wild.
„I had a Sun and book I read…“
What a cruel time to be a child.

Now, Mom is lucky in this modern life
She’s all about touch screens these days
No primitive tools in site (but a pocket knife),
Hunting wooly mammoths now’s a distant haze.

(Prijevod: Marija Marić)

– To je prepjev pjesme „Mama pračovjek“ koja je u zbirci. Julija je to već objasnila. Pročitat ću vam je na hrvatskom jeziku.

Mama pračovjek

Moja mama je rođena davno

Mogu vam reći, velika šteta,

Bez  Ipada-a, mobitela, ma čak

I bez Interneta!

Zamišljam to prohujalo vrijeme

Kakva joj je bila u pećini soba

Je li joj bilo hladno dok spava

U to davno ledeno doba?

Za zabavu je, veli, čitala

Okrećući se za sunčevim  sjajem,

Al’, nisam je baš puno ni pitala

Jer neću da joj na muku stajem.

No, moja je mama prošla lijepo,

Sada je moderna žena, sva sreća!

Računalske trendove prati slijepo

A mamuta se i ne sjeća.

Divno. Kakve teme dominiraju u pjesmama?

Teme su zanimljive djeci a s kojima se bore i roditelji i djeca: zdrava prehrana, djeca koja odbijaju zdravu hranu, djeca koja ne žele izlaziti igrati se i vrijeme provode na Internetu, gledaju u mobitele. Teme su o učenju pa ima nekih poučnih pjesama o engleskom jeziku, vrstama riječi u hrvatskom jeziku; nešto što bi djeci olakšalo učenje i potaknulo ih na učenje i da vide da to nije takav bauk i nije strašno, nego da i učenje može biti zabavno. „Učenje nije samo mučenje“ tematizira jedna pjesma u zbirci.

U čijoj je nakladi i kada je promocija?

– Promocija je 25. siječnja 2022. godine u auli Katoličkog školskog centra u 17 sati. U nakladi je Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“- Gimnazije. Kao i uvijek naš Centar potiče, promovira i pomaže nastavnicima, učenicima koji se bave kreativnim radom i ovom prilikom se zahvaljujem Katoličkom školskom centru  i svima koji su  na bilo koji način pomogli da ova zbirka ugleda svjetlo dana. Želiš li ti Julija pozvati na engleskom da nam dođu na promociju?

Why not. Everyone, please, come to our book  promotion. It will be first of January, 25. 2022.  (Zašto ne. Svi, molim vas, dođite na našu promociju knjige. Bit će prva 25. siječnja 2022. godine.)

Hvala vam na razgovoru!   

https://youtu.be/S57l_3WDuNo

Broj pregleda: 7539

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.