Učenici sedmog razreda prošli u finale kviza HKR-a "Pametna pitanja za pametne glave"

U radijskom kvizu HKR-a "Pametna pitanja za pametne glave" 24. svibnja 2017. sudjelovala je ekipa sedmog razreda (Katica Barić, Sara Kelava, Katarina Lovrić i Marko Brkić) vjeronaučne sekcije „Maranatha“ OŠ KŠC Petra Barbarića iz Travnika sa svojim vjeroučiteljem Ivicom Bajo. Vjeroučenici su u polufinalu pod nazivom „SVJEĆICE“ pobijedili OŠ Petra Hektorovića iz Starog Grada pod nazivom „RIBICE“i to tijesnim i do kraja neizvjesnim  rezultatom 17:16. Finalno takmičenje nas očekuje u Zagrebu tijekom mjeseca lipnja protiv ekipe OŠ Draškovec pod nazivom „GOLUPČIĆI“. U kvizu HKR-a sudjelujemo od 2014. godine i ove je naše prvo finale!

O kvizu i pravilima

“Pametna pitanja za pametne glave” je zabavno-edukativna emisija HKR-a koja već niz godina okuplja učenike natjecatelje iz osnovnih škola. U njoj su se tijekom ove školske godine telefonom natjecale 22 ekipe, s po tri učenika, predstavnika šestih razreda ili sedmih devetogodišnje. Sudjelovale su škole iz cijele Hrvatske: od Draškovca na sjeveru do Grude na jugu i od Vukovara na istoku do Umaga na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer i ove godine učenici Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika sudjeluju u natjecanju.

Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije, a bilo je čak i matematičkih zadataka. Nagradna igra sastojala se od četiri dijela:

– Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili – netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe, a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od najstarije do najmlađe, to jest od one koja je živjela u dalekoj do one koja je živjela u bližoj prošlosti.

Ivica Bajo, teolog

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.