U Novom Travniku održan okrugli stol na temu “Prevencija nasilja i zlostavljanja djece u školskom okruženju” (TNT portal)

U sklopu projekta “Sistemski pristup prevenciji nasilja i zlostavljanja djece u školama KSB/SBK“, jučer 13.12.2018 je u OŠ „Novi Travnik“ u Novom Travniku održan okrugli stol, na kojem su prezentirani rezultati realizacije ovog projekta, te potpisana Dekleracija o prevenciji nasilja u školi za tri škole: OŠ „ Mehmedalija Mak Dizadar“ Vodovod, OŠ „Edhem Mulabdić“ Opara i KŠC-Gimnazija Travnik.

Dekleraciju potpisale direktorice: Altana Hasanović, Nedžada Tolja i Ivana Čurčić. Implementator projekta je Udruženje “Osmijeh” iz Novog Travnika uz finansijsku podršku FMON, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a.

U proteklih pet mjeseci provedene su brojne aktivnosti (edukacija nastavnika, učenika, roditelja, Vijeća učenika i Vijeća roditelja), a rezultati o prisutnosti vršnjačkog nasilja prezentirani su na okruglom stolu kojem su prisutvovali predstavnici 16 osnovnih i srednjih škola općine Novi Travnik i Srednjobosankog kantona, CSR i PS Novi Travnik.

Rezultate provedenih aktivnosti prezentirao je koordinator projekta Saudin Beganović.

Vršnjačko nasilje pojavljuje se u više oblika, a najčešće je prisutno fizičko, cayber nasilje (nasilje putem Interneta), psihološko, te socijalna izolacija. Svaki od ovih oblika nasilja među vršnjacima ima i ozbiljne posljedice kako za one koji trpe, tako i one koji se nasiljem služe. Kako bi se spriječila ova negativna pojava među školskom djecom potreban je sistemski pristup ovom problemu.

Također, predstavnici obrazovnih institucija naglasili značaj i važnost uključivanja i drugih institucija u rješavanju ovog problema kao što su CSR, PS i CMZ. Na okruglom stolu predstavnici drugih škola istakli potrebu za nastavkom ovog projekta na području općine Novi Travnik i Srednjobosanskog kantona.

Od strane PM Udruženja „Osmijeh“ Novi Travnik Saudina Beganovića, prenesen stav resornog ministarstva da će ovaj projekat biti podržan i naredne godine, i da će to biti prilika za uključivanje novih škola u ovaj program.

Na kraju aktivnosti obratio se i predsjednik Udruženja/Udruge „Osmijeh“ gdin. Luka Ilinković i zahvalio se predstavnicima institucija koje su se odazvale na ovaj okrugli stol, domaćinu OŠ „Novi Travnik“, te se zahvalio FMON i Ministarstvu obrazovanja SBK-a za podršku realizaciji navedenog projekta.

(TNT portal) link vijesti: http://tntportal.ba/2018/12/u-novom-travniku-odrzan-okrugli-stol-na-temu...

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.