SVETI NIKOLA

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u gradu Patari u Maloj Aziji, umro je 6. prosinca 343. godine i pokopan je u Miri. U svome životu sv. Nikola se uvijek borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu. Prema legendi sveti Nikola bi svraćao u obližnja sela i uveseljavao dječicu koja nisu odrasla u izobilju. Dječica bi večer prije posebno ulaštila čizmice i stavila na prozor, a u njima bi ujutro pronašli igračku svetog Nikole. Kada je ostario i onemoćao, brižne majke su nastavile njegovu tradiciju.

Milijuni djece diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju što će im omiljeni svetac ostaviti u čizmici ili čarapi. Tako su i ove godine naši učenici željno iščekivali svetog Nikolu koji ih je posjetio jučer u Auli škole. U pratnji svetog Nikole su došli i Krampusi koji nisu imali mnogo posla jer su ove godine sva djeca bila dobra i zaslužila paketić. Sveti Nikola je darovima obradova sve učenike od prvog do petog razreda te svu djecu naših djelatnika. Najmlađi su se najviše prestrašili Krampusa, ali pojava i dar svetog Nikole je brzo odagnao strah. Djeca naših djelatnika su, kako koji, bojažljivo ili hrabro sjedali u krilo svetom Nikoli i primali darove, dok su neki s nepovjerenjem bježali ili se skrivali iza očeva i majki.

Ove godine nam je u realizaciji događaja pomoglo i Hrvatsko amatersko kazalište Travnik u suradnji sa sekcijama naše škole.

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.