SUSRET BIVŠIH SJEMENIŠTARACA VN SJEMENIŠTA "PETAR BARBARIĆ" U TRAVNIKU

U četvrtak, 20. rujna 2018. u Vrhbosanskom nadbiskupskom sjemeništu u Travniku održan je susret bivših sjemeništaraca koji su pohađali ovo sjemenište, a koji su danas na raznim službama i životnim zadaćama kako u klerikatu tako i u laičkom životu Crkve. Okupilo se dvadesetak osoba na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Susret je započeo doručkom, i kratkim predstavljanjem svakog sudionika, nakon čega su se bivši sjemeništarci uputili u Zavičajni muzej u Travniku gdje su imali priliku razgledati vrijednu zbirku koju taj muzej posjeduje, a koja je dobrim dijelom nekada pripadala Nadbiskupskoj gimnaziji. Zatim je u prijepodnevnim satima uslijedila Sveta misa, koja je ujedno i hodočasnički dan S. B. Petru Barbariću, a koju je predslavio kardinal Puljić, koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo važnost molitve za duhovna zvanja, koja su danas dobrim dijelom uzdrmana. Također, kardinal Puljić svima uputio poziv na nasljedovanje svetačkog života koji su živjeli bl. Miroslav Bulešić i S. B. Petar Barbarić. Posebno u današnjim vremenima kada se ne biraju sredstva kako bi se došlo do cilja, popraćeno stalnim blaćenjem Crkve.

Rektor preč. Željko Marić istaknuo je da je ovo poseban dan za ovu mjesnu crkvu kao i za ovu zajednicu, jer se od danas u sjemenišnoj crkvi nalaze moći bl. Miroslava Bulešića, te i na taj način ova kuća postaje jako značajna za svakoga svećenika, svećeničkog kandidata ali i vjernika laika.

Nakon Misnoga slavlja uslijedio je ručak za sve bivše sjemeništarce i svećenike u sjemenišnoj blagovaoni. Gdje su izmijenili i prisjetili se svih lijepih i smiješnih događaja koji su ovdje doživjeli i proživjeli. Za sve je ovaj susret bio jako lijep i radostan, te su bivši sjemeništarci izrazili nadu i dogodine se okupiti u još većem broju. (kta/i.m.)

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.