„SIROMAŠAN I PONIZAN FRANJO, BOGAT U NEBO ULAZI“ - LISTOPADSKA DUHOVNA OBNOVA

Za sve štovatelje sv. Franje u gučogorskoj samostanskoj i župnoj crkvi sv. Franje 3.10. 2017. godine u 18 sati svečano je slavljen dirljiv obred Preminuća (Transitus) sv. Franje.  Misno slavlje i svečane obrede uz koncelebraciju 23 svećenika predvodio je župnik fra Drago Pranješ.

Sveti Franjo čovjek pomiren s Bogom, sa samim sobom i sa svim stvorenim, čovjek ljubavi i žrtve za bližnjega uzor je svima u svojoj jasnoći puta i poziva nas na nasljedovanje. Biti slobodan od svoga ja i zauzeto angažiran u staležu i pozivu kojem jesi, donoseći plod u ustrajnosti, strpljivosti i poniznosti, podrazumijeva odluku. Moćan je zagovor sv. Franje. Po Riječi Evanđelja na čijem je izvoru i on sam pio, možemo pronaći snagu za svaki novi dan. U susretu s ovim svecem, ako želimo možemo vidjeti sebe u istini i mijenjati se, obratiti se. Obraćenje čini čovjeka autentičnim, vjerodostojnim, a njegove riječi i djela postaju usuglašene. Duboke težnje našeg bića za mirom i radošću tada nalazimo u sebi i možemo ih dati drugima.

„Posveti sebe i posvetit ćeš društvo“ Sv. Franjo (1181-1226)

M.B.

 

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.