PROJEKT “KLIK ZA ZDRAVLJE” STIGAO I U OSNOVNU ŠKOLU

U prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić Travnik, u sklopu projekta Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje, 8. veljače je održana prva radionica za učenike osmog razreda osnovne škole.
Radionicu su održale vršnjačke edukatorice Valentina i Ana Gluvić, a sudionicima je najprije predstavljen Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i njegove aktivnosti, a potom i malo podrobnije sam projekt u kojem oni prisustvovanjem na radionici sudjeluju.
U ovoj interaktivnoj radionici sudionici su na samom početku asocijacijama na temu slobodnog vremena definirali što za njih predstavlja slobodno vrijeme (vrijeme bez obveza, školskih zadataka, vrijeme provedeno s obitelji, igranjem nogometa), te podijelili svoja iskustva o njegovom iskorištavanju, kojim su kako kažu zadovoljni. Zbog blizine Vlašića, ali i prirodnih ljepota Travnika i okolice, većina dobar dio slobodnog vremena provodi u prirodi i na otvorenom, drugi ga provode u raznim sportskim sekcijama (nogometu, boksu). Istaknuli su kao pozitivno i to da im sama škola nudi jako velik izbor raznovrsnih sekcija, tako da svatko od njih može pronaći ono što mu individualno odgovara, te razvijati svoje naklonosti i stjecati znanja u oblasti koja im je od interesa.
Razgovaralo se i o kradljivcima vremena, koji im oduzimaju slobodno vrijeme i vrijeme koje bi trebalo biti predviđeno za ispunjavanje školskih obaveza, što nerijetko utječe i na uspjeh u školi ili privremenu namrgođenost roditelja zbog nesudjelovanja u kućnim obvezama.
Radionica je upotpunjena i s nekoliko zanimljivih igrica i zaokružena pričom o volonterizmu kao načinu provođenja slobodnog vremena, na što su neki od sudionika izrazili želju za sudjelovanjem i volontiranjem u aktivnostima Centra za mlade.
Valentina Gluvić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.