Predavanje o Vukovaru

Danas je u auli našeg Centra održano predavanje na temu Vukovar – grad heroj za učenike i djelatnike Gimnazije. Ovo su predavanje pripremili učenici drugih razreda koji pohađaju povijesnu sekciju i izborna nastava povijesti četvrtih razreda zajedno s profesorima povijesti Tonijem Poljakom i Arijanom Volićem. Na vrlo zanimljiv način uz nekoliko pročitanih potresnih svjedočanstava iz opkoljenog grada prikazana je borba hrabrih branitelja s mnogo jačim i brojnijim agresorom. Učenici su također govorili o nastanku grada, njegovom razvoju kroz povijest, samim borbama koje su vođene za grad te o njegovim herojima obrane kao što su Blago Zadro, Jean Michel Nicollier i Siniša Glavašević. Na kraju učenici su izveli pjesmu Stoji grad Hrvoja Hegedušića, uz poruku: „Tko zaboravlja svoju prošlost osuđen ju je ponoviti.“ Predavanje je održano kao priprema za predstojeće putovanje učenika i djelatnika gimnazije u Vukovar.

Arijan Volić

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.