Posveta oltara crkve sv. Alojzija Gonzage

Svečano je bilo u četvrtak 21.rujna u našem Centru, u sjemenišnoj crkvi je upriličena posveta oltara crkve sv. Alojzija Gonzage. Na samom ulazu u crkvu školski zbor je pozdravljao mnoštvo vjernika i hodočasnika s pjesmom Rajska Djevo koja je ujedno označavala i početak molitve svete krunice. Dok se molila krunica imali smo priliku dotaknuti i relikvije sv.Lucije koje su kasnije umetnute u oltar. Nakon krunice započela je procesija kroz glavnu crkvenu lađu. Predvođenu  svetim križem procesiju je pratilo mnoštvo svećenika te naravno nadbiskup Vrhbosanski  Vinko kardinal Puljić, koji je predvodio misno slavlje te posvetu oltara. Na oltaru, zajedno s nadbiskupom,  svetu misu su slavili i svećenici iz susjednih Župa. Na samom početku misnog slavlja vjernike je pozdravio ravnatelj Centra don Željko Marić koji nas je vratio u prošlost crkvenih zbivanja. Nakon liturgije čitanja i homilije započeo je proces posvete. Prvi dio posvete se sastojao od  umetanja  relikvije sv.Lucije i sv.Polikarpa te povelja o tom danu u oltar. Po završetku prvog dijela nadbiskup je uzeo sveto ulje te s istim napravo pet križeva na oltaru u znak Pet Presvetih Isusovih Rana, dok je vlč. Pavo Jurišić pomazao križeve. Kad je oltar pomazan uljem, u znak Isusovih rana na oltar je postavljeno pet zemljanih ladica u koje je stavljen  grumen tamjana  koji je žarkim plamenom gorio. Ubrzo su sklonili ladice pa su svećenici postavili oltar za nastavak prve mise u novo posvećenoj crkvi. U istom trenutku kada je misa nastavljena po prvi put su zasvijetlila i tri nova lustera kao i ostala rasvjeta u crkvi, no tada nam je Bog poslao još više svjetla, jer su se oblaci i kiša koji su čitav dan bili nad nama razišli  u sekundi i u crkvu unijeli još više svjetlosti. Cijeli događaj je pratio školski zbor koji je pjevao anđeoskim glasom. Misnom slavlju su nazočili predstavnici vlasti i mnogobrojni gosti. 

Novinarska sekcija, Ana Eldić II.c

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.