Posjet učenika Gimnazije Domu Sveti Josip Sestara SMI

U čast Isusovog 2000-tog rođendana Sestre Služavke Malog Isusa ( SMI ) započele su graditi dom za stare i nemoćne osobe na imanju zvanom Hankompanija. Davne 1907. godine posjed je kupio nadbiskup Josip Stadler, sada sluga Božji, kako bi na njemu sestre mogle uzgajati hranu i tako skrbiti za djecu i starije osobe izložene duševnim i tjelesnim trpljenjima. Tako je Crkva po dr.Josipu Stadleru štitila dostojanstvo nejaka i nemoćna čovjeka na početku i na kraju njegova životnog luka. Crkvu, samostan i cijelo imanje posvetio je svetome Josipu, glavi Isusove obitelji. Dom Sveti Josip sagrađen na povijesnom tragu posvećenja, a blagoslov je podario Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski 18.srpnja 2009. godine. Sestre kao službenice Crkve, dobrovoljno djeluju i doprinose boljitku osoba treće životne dobi.

Učenici gimnazije od prvog do četvrtog razreda, 14. prosinca 2017. godine u pratnji pedagoginje Žane Topalović Tomić posjetili su Dom Sveti Josip. Sa stanovnicima doma razgovarali su o običajima proslave Božića u vrijeme kada su korisnici bili njihovih godina. Učenici su podijelili svoja iskustva proslave Božića, ali poslušali životne priče svih nazočnih korisnika doma. Također su posjetili kapelicu u sastavu doma, te zajedno sa sestrom Rudolfom otpjevali prigodnu adventsku pjesmu. Zahvaljujemo se sestri Rudolfi na ugodnom prijemu i druženju, te pozivu za ponovni posjet.

Bilo je to jedno novo iskustvo naših učenika koji su obećali da će se rado vratiti i razgovorom ili nekom prigodnom priredbom razveseliti stanovnike doma.

 

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.