Naši učenici nastavili sudjelovanje na aktivnostima u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“

Nakon uspješne zajedničke radionice, na kojoj su sudjelovali učenici našeg školskog Centra i učenici Mještovite srednje škole „Travnik“, tijekom vikenda realiziran je i studijski posjet Jajcu i Bihaću, u sklopu projekta „Koračajmo zajedno“ .

U pratnji voditelja projekata KŠC-a Alena Gudala, psihologinje  Klaudije Ribić te direktorice Mješovite srednje škole „Travnik“ Aide Lončar i psihologa Haruna Hercega, devetnaest učenika dviju škola pridružilo se studentima iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva na ovom studijskom putovanju.

U subotu, 24 studenog, naši učenici su posjetili jajački vodopad nakon čega su nastavili svoj put prema Bihaću. Isti je dan u Bihaću naše učenike ugostio imam džamije u Malom Luku, Aldin Adilović, s članovima Mreže mladih pri Islamskoj zajednici u Bihaću. Učenici su dobili prigodu čuti nešto više o temeljima i kulturi islama nakon čega su postavljali pitanja i razgovarali s imamom ove džamije.

U nedjelju, 25. studenog, učenici su nastavili realizirati aktivnosti u duhu projekta koji promovira  toleranciju, učenje o drugima i upoznavanje vlastite domovine. Upravo zato učenici su posjetili i Hram Svete Trojice, gdje je naše učenike pozdravio Dalibor Nenić, otac Hrama.

Posjet sakralnim objektima u Bihaću finaliziran je susretom s fra Marijom Plavčićem u crkvi svetoga Ante Padovanskog. Za mnoge učenike ovo je bila odlična prigoda da po prvi put posjete sakralne objekte tri najveće vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj studijski posjet započelo je posjetom prirodnom biseru naše zemlje, a time je i završen: obilaskom Nacionalnog parka „Una“ i glavnom atrakcijom Parka, vodopadom Štrbački Buk. Ovaj, izuzetno vrijedan prirodni spomenik, pokazao je mladima samo djelić onoga što naša zemlja posjeduje i za što se trebamo brinuti, a  baš ovaj projekt omogućuje učenje i upoznavanje naših vrijednosti koje su često zanemarene.

Sumirajući utiske, mladi su krenuli kući dogovarajući nastavak suradnje. Već u veljači 2019. , učenici iz ove dvije škole susrest će se  na još jednoj radionici koja će biti organizirana u Travniku.

Alen Gudalo

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.