Naši učenici na četvrtoj formaciji animatora

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. , 4. i 5. svibnja 2018. godine, održana je Četvrta temeljna formacija animatora, u okviru programa Mladi za mlade, na kojoj je sudjelovalo 40 mladih iz 15 župa Vrhbosanske nadbiskupije te 1 župe Mostarsko-duvanjske i 1 župe Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Kršćanski animator u svome pozivu svakodnevno treba sebi posvijestiti kako je njegova snaga i smisao u liku Isusa Krista. Upravo iz tog razloga ova posljednja formacija posvećena je duhovnoj dimenziji animatora i osmišljena kao svojevrsna duhovna obnova. Već u petak navečer, sudionici su s animatorima instruktorima promišljali tko je za njih Isus Krist te na koji način svatko od njih može služiti i privlačiti ljude evanđeoskoj riječi. Na koncu večeri upriličeno je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom za sve prisute u kapeli Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. 

Drugi dan četvrte formacije započeo je pitanjem Kako ja danas mogu biti sličan Isusu? Svaki animator je kolaž tehnikom, koristeći isječke iz novina dao svoj odgovor na ovo pitanje. Bilo je prelijepo vidjeti kako je u životu mladih ljudi Isus Krist itekako prisutan te da oni pronalaze način kako u svome životu slijediti Isusa i kročiti putem Evanđelja. 

Nakon ove radionice animatori su, predvođeni bogoslovom Stipicom Lešićem, učili o osnovnim dijelovima obreda svete mise te su u manjim skupinama pripremali molitvu vjernika, prinos darova, čitanja te glazbeni dio za svetu misu koja je slijedila u nastavku.

U poslijepodnevnim satima, upriličeno je pokorničko bogoslužje, sveta ispovijed i svečano misno slavlje koje je predvodio vlč. Ilija Orkić, župnik župe sv. Ane u Radunicama. Vlč. Ilija je u svojoj propovijedi podsjetio mlade da je na simboličan način, svatko od njih posuda – različita i jako potrebna te ih potaknuo da se uistinu trude služiti svojoj svrsi, koristeći svoje talente i sposobnosti, kako bi ostvarili svoje animatorsko poslanje. Također su u ovom dijelu svete mise, o svom iskustvu života s Bogom, progovorili animatori Anabela Dilber i Dario Lovrinović.
Četvrtom formacijom animatora ujedno je završena temeljna formacija škole animatora Mladi za mlade. Sljedeći susret ove generacije animatora bit će na ljetnoj specijalizaciji u srpnju, koja će se održati u župi sv. Ane u Radunicama, a kojom će mladi obogatiti dosadašnja stečena znanja i vještine u svrhu služenja i svjedočenja Kristovog života svojim primjerom.

Kristina Čuturić

 

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.