NAGRAĐEN LITERARNI RAD ANREE LOVRIĆ

Desetu godinu za redom HKD Napredak podružnica Kiseljak u suradnji sa Srednjom školom „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak raspisala je literarni natječaj na temu: „Božić u mojoj obitelji“ kako bi učeničkim radovima uveličali vrijeme priprave za Božić. Na ovom natječaju sudjelovali su i učenici KŠC-a „Petar Barbarić“ – Osnovne škole Travnik. Literarni rad učenice Literarno-novinarske sekcije Andree Lovrić iz odjela 7. a je nagrađen u kategoriji tri najbolja literarna rada osnovnih škola.

BOŽIĆ U MOJOJ OBITELJI

Ta večer, to iščekivanje pred Božić mom srcu drago je. Dok vani snijeg vijori, u kući zrači velika sreća. Djeca se vesele darovima, a odrasli se prisjećaju kako je to nekada bilo, kako su se pravili jednostavniji kolači i ukrašavale jelke slatkišima. Cijela obitelj se rado okupljala, kao i danas.
Na Badnju noć moja obitelj okupi se za stolom i jedemo posnu, ukusnu, predivnu hranu koja je s ljubavlju pravljena. Nakon večere roditelji se spremaju za ponoćku dok sestra i ja sjedimo pored prozora gledajući lijepo okićene domove i drveća, čekajući Božić dok nam jelka u sobi treperi. Prolaznici pognuto žure na misu da u crkvi dočekaju blagdan. Pahuljice veselo plešu i uljepšavaju cijelu ulicu okićenu raznobojnim svjećicama. Blagdan Božić je toliko bajkovit jer je pun veselih boja, svjetlucav je i radostan. Sve izgleda kao da je netko posuo sjaj na sve što je mogao. Srce moje sestre, a i moje, uzbuđeno kuca i veseli se. Ujutro otvaramo darove, a mama pravi doručak dok tata pali svijeće. Nakon božićnog doručka spremamo se za misno slavlje. 
Ostatak božićnog dana provodimo tako što obilazimo svoje bližnje, kao i oni nas. Poslije Božića s nestrpljenjem čekamo Novu godinu u kojoj će opet biti Božić – dan rođenja Isusa Krista.

Andrea Lovrić, 7.a
KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola Travnik
Mentor: Ivana Zekić

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.