MATURALNA EKSKURZIJA 9.RAZREDA

Maturalna ekskurzija 9. razreda organizirana je u periodu od 11. do 14. rujna 2018. godine. U pratnji razrednica Maje Stipić, Dragane Mlakić i Dragane Perić zaputili su se prema prvom odredištu, gradu Senju. Iako se krenulo u jutarnjim satima, učenici nisu bili pospani nego su uz pjesmu stigli do prvog odredišta, grada Senja. Nakon obilaska stare gradske jezgre, uspinjanje do uskočkog Nehaja ipak im je malo oduzelo dah. Putovanje je nastavljeno prema hotelu u  Omišlju, na kvarnerskom otoku Krku. Sljedeći dan su posjetili Frankopanski kaštel u gradu Krku i otočić Košljun, oazu mira petorice franjevaca. Slobodne aktivnosti, na veliku radost učenika, proveli su u kupanju, na omišaljskoj plaži. Sve to ih nije iscrpilo pa su se navečer zabavljali u hotelskoj diskoteci. Četvrtak je bio predviđen za izlete do Pule i Brijuna. Najveći istarski grad zadivio je ljepotom Arene, najočuvanijim spomenikom antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Šetnja je nastavljena do Zlatnih vrata poznatih i kao Slavoluk Sergijevaca. Njih je crtežom ovjekovječio i renesansni slikar Michelangelo Buonarroti. Popodne su se brodicom iz Fažane uputili prema nacionalnom parku Brijuni. Ljepote Brijuna potisnule su umor te su učenici uživali u obilasku otoka turističkim vlakom. U safari parku su smještene životinje koje je na dar dobijao Josip Broz Tito od predsjednika drugih država. Našle su se tu zebre, antilope, slonica Lanka, istarska autohtona goveda, itd.  Prošetali su se Kochovom stazom i botaničkim vrtom do crkvice sv. Germana iz 15. stoljeća i izložbe „Tito na Brijunima“. Prepuni dojmova vratili su se u Omišalj, kroz najvišu istarsku goru Učku.  U petak, nakon odjave iz hotela krenuli su prema hrvatskoj metropoli. Od Trga bana Jelačića prošetali su do Zagrebačke katedrale i Gornjeg grada. Zvuk Gričkog topa s kule Lotrščak označio je podne. Tad su se zaputili prema zagrebačkom zoološkom vrtu, u južnom dijelu parka Maksimir. Imali su priliku vidjeti sisavce, gmazove, vodozemce, ptice, ribe s gotovo svih kontinenata. Među brojnim životinjskim vrstama posebnu su pažnju privukli pitoni, merkati, foke, patuljasti vodenkonji, čimpanze i lavovi.

Puni dojmova, opet veselo uz pjesmu, sigurno su stigli svojim domovima u večernjim satima.

Dragana Mlakić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.