Marvin Hahn: Iskoristite svoju mladost za pomoć drugima

Tijekom proteklog radnog tjedna u našem Centru boravio je volonter iz Njemačke, Marvin Hahn. Ovaj je mladi Nijemac po završetku gimnazije odlučio napraviti pauzu i posvetiti godinu dana svoga života mladima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini.
Zahvaljujući programu Erasmus Plus, Marvin je dobio mogućnost boraviti u Bosni i Hercegovini na godinu dana. Njegove temeljne aktivnosti vezane su za Sarajevo i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, koji svake godine ugosti više volontera preko Europskog volonterskog servisa koji je dio Erasmus Plus programa.
Zahvaljujući podršci profesorice njemačkog jezika, Tanje Lešić, Marvin je održao dva interaktivna predavanja o njemačkoj kulturi te o utjecaju ekonomskog razvoja na okoliš i potrebu njegove zaštite. Odlična prilika za naše učenike da se susretnu s izvornim govornikom njemačkog jezika i nauče nešto novo, zar ne?!
Nakon toga, Marvin je dobio priliku upoznat se s administrativnim aktivnostima Regionalnog ureda za mlade koji se nalazi pri našem Centru. Marvin je bio podrška Alenu Gudalu, voditelju projekata školskog Centra i voditelju Regionalnog ureda za mlade, pri prevođenju i pripremi projekata koji će, nadamo se, naći svoje partnere i donatore u Njemačkoj.
Prije samoga odlaska, Marvin se družio s članovima sekcije animatora i volontera te je ohrabrio naše volontere da, baš kao i on, jednoga dana, nastave svoj volonterski angažman u drugim zemljama i da vještine koje su stekli kroz srednjoškolsko obrazovanje i aktivnosti u sekcijima iskoriste za pomoć drugima.
Evo što nam je Marvin rekao o svome iskustvu u Bosni i Hercegovini: 
„Rekao bih da je ovo odlična prilika, ne samo da naučim novi jezik, nego prije svega da riješim samostalno vlastite izazove i razmišljam samostalnije. Volontiranje u zemlji s kojom nisam imao kontakta ranije naučilo me da ne odustajem.“
Pitali smo Marvina koji su to lijepi trenuci i izazovi s kojima se susreo u proteklom razdoblju od dolaska u našu zemlju: „Oh, postoji mnogo takvih trenutaka! Najveći izazov je možda bio život u Bosni i Hercegovini tijekom prvih mjesec dana jer mi je trebalo neko vrijeme da prihvatim novu kulturu. Također, to je bilo i razdoblje kada nisam znao nikoga i nisam još imao prijatelje. Jedan od ljepših trenutaka osjetio sam nakon pet mjeseci volontiranja u Sarajevu. Nakon pet mjeseci spoznao sam da mi je ova zemlja trenutno dom i počeo sam se osjećati kao kod kuće.“
Na kraju našega razgovora, Marvin je imao poruku za naše učenike: „Iskoristite razdoblje koje je pred vama i posvetite svoje vrijeme ljudima u drugoj zemlji. Volontirajte i budite otvoreni učiti o drugim kulturama. Volontirajući preko Europskog volonterskog servisa, stekao sam prijatelje koje ću imati do kraja života.“

Alen Gudalo

 
Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.