KARNEVAL

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je i ove godine organiziralo Travnički karneval pod pokroviteljstvom mnoštva sponzora.

Organizaciju redovito podržavaju i u njoj sudjeluju učenici i učitelji razredne nastave Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika koji svake godine obogate i uveličaju karneval raznim maskama. U manifestaciji su također sudjelovali i Limena glazba Travnik, KUD Slavko Gavrančić, Super bend Dolac, Access, Hrvatsko kazalište Travnik.

I ove godine naši mališani su se nesebično okupili ispred škole unatoč hladnoći i snijegu kako bi pokazali svoje maske koje su uz mnogo truda i pomoći roditelja i učitelja napravili. Vesela karnevalska povorka je prodefilirala gradom gdje su je promatrali znatiželjni građani kako bi se na kraju zaustavila na trgu grada Leipziga gdje je upriličen kratki program. Izabrane su i nagrađene najljepše maske u skupini i pojedinačne. Prvo mjesto u skupini zasluženo su osvojili učenici 2. b razreda pod vodstvom učiteljice Ivanke Baltić maskirani u robote, drugo mjesto učenici 4. b razreda učiteljice Ivone Alagić maskirani  u Lego kockice i treće mjesto najveselija skupina 5. b razreda učitelja Marka Kljakića, maskirana u bauštelce. Najbolja pojedinačna maska pripala je vilenjaku Azri Isak učenici 1. b razreda dok je princem karneval proglašen  Dragan Madžar. Ostalim sudionicima karnevala su podijeljeni slatki paketi kao utješne nagrade.

Na karnevalu se također moglo vidjeti mnoštvo maskiranih likova među kojima su bili doktori, oblaci, mačke, prometni znakovi i oni koji su se maskirali u odmetnika Zorro- a. Naši prvašići i djeca produženog boravka su se šaroliko maskirali u princeze, akcijske junake, crtane i filmske  likove,  itd.

Načelnik općine Admir Hadžiemrić je održao kratak govor podrške i princu karnevala predao ključeve grada.

Ovogodišnji Fašnik karnevala je gospodin Mobitel  koji se proglašava krivim jer da nema dotičnog gospodina svi bi više razgovarali, pjevali, plesali. Zbog svega navedenog potvrđuju se kazna spaljivanjem.

Na kraju programa vesela povorka i gledatelji su odigrali neizostavno kolo koje je simbol narodne tradicije.

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.