JEDNODNEVNA IZVANUČIONIČKA NASTAVA OSMOG RAZREDA

Prva izvanučionička nastava osmog razreda u školskoj 2017./2018. godini realizirana je u utorak, 3.listopada 2017. godine. Naše odredište bilo je Vranduk i Nacionalni park prirode Tajan.

  Autobus s 55 učenika i tri razrednice iz prohladnog i maglom uljuljanog Travnika krenuo je u 7.30. Dan i nije izgledao baš obećavajući… Međutim, uz dječju radost, pjesmu i smijeh stigli smo brzo do prvog odredišta. Sunce se već smješkalo na nebu, a vjetar se poigravao s rijekom Bosnom. Na njenoj lijevoj obali visoko, na samom vrhu brda, ponosno stoji Stari grad Vranduk. S obzirom na to da je rijeka Bosna u tom dijelu najuža, zapravo ima izgled klanca, penjanje do zidina i nije baš izgledalo lako. Dječja mašta se probudila i razmišljali smo o tome kako li je to tek izgledalo napasti grad u srednjem vijeku i kako su uopće živjeli Kotromanići. Na ulazu u zidine grada dočekala nas je turistička voditeljica i na zanimljiv i prihvatljiv način pojasnila nam je taj dio povijesti. Učenici (pa i nastavnice) su, osim obilaska citadele s glavnim tornjem i ostacima zidina, okušali   se i u streličarstvu, te se i tako približili životu obitelji Kotromanić. Bilo je veoma zanimljivo i postalo nam je jasnija povijesna uloga Vranduka ( branduk-braniti) - kontrola prometa iz pravca Panonske nizije, preko rijeke Bosne pa do Jadrana. Također je uočljiv značaj Vranduka kroz njegovu vrlo bogatu političku, ekonomsku i kulturnu povijest jer svoj su trag na njemu kasnije ostavili i Turci, ali i Drugi svjetski rat.

  U dogovoreno vrijeme krenuli smo dalje prema Zavidovićima i Kamenici radoznalo čekajući nova saznanja i Tajan.

     Nacionalni park prirode Tajan čine brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, kraško vrelo i arheološka nalazišta, a od 2008. godine proglašen je zaštićenim, te je tako ujedno postao najmlađe zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini. Također, u Tajan parku mogu se vidjeti endemske biljke, kao i  mnoge životinjske vrste. Zbog vremenske ograničenosti posjeta, imali smo mogućnost obilaska jednog dijela parka, ali smo (opet) ostali oduševljeni prirodom.  Učenici su iznajmljenom opremom i biciklima obilazili i istraživali prirodu i njene ljepote uživajući na čistom zraku, a kasnije se družili na sportskim terenima i igralištima…

  Pomalo umorni, raspjevani i puni utisaka stigli smo u Travnik oko 16 sati. Bio je ovo još jedan poučan i zanimljiv izlet.    

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.