IZVANUČIONIČKA NASTAVA 9. RAZREDA

Naše putovanje počelo je u ranim satima maglovitoga Travnika. Sunce nas je pratilo prostranim bosanskohercegovačkim poljima, zelenim planinama i čistim rijekama. Došavši na tvrđavu Klis, dočekao nas je prelijepi pogled na biser Dalmacije – Split koji smo upoznali kroz zanimljivi Pomorski muzej, Dioklecijanovu palaču, crkvu sv. Duje te nekoliko slobodnih sati na Rivi. Naše sljedeće odredište bilo je hotel Medena sa svojom istoimenom plažom. Nakon opuštajućeg kupanja  i ukusne večere, uživali smo u zajedničkoj večernjoj šetnji  uz more. Drugi dan započeo je obilaskom poznatih znamenitosti Trogira, grada u kojem se prvi put spominje ime našega grada Travnika, kao što su crkva sv. Marka, kula Kamerlengo, Knežev dvor,  palača trogirske obitelji Ćipiko između koje se nalazi nogometni teren. Našu šetnju trogirskom rivom obilježilo je kratkotrajno nevrijeme popraćeno jakom kišom. Nevrijeme smo izbjegli odlaskom u trgovački centar gdje smo nakon nekog vremena pogledali komediju. Večer je završila u kasnim satima u diskoklubu nakon čega smo se vratili u svoje sobe i odmorili od napornoga dana. Jutro sljedećeg dana je započelo obilaskom zelenoga, i ne samo  izrazito bogatog ciklamama ljubičaste boje, Nacionalnog parka Krka. Prirodne ljepote parka smo bolje upoznali kroz zanimljiv sadržaj našega vodiča. Poslije obilaska imali smo slobodno vrijeme kako bismo se  spremili za još jednu zabavnu noć, opet organiziranu samo za nas,  u  klubu u kojem smo nesmetano plesali. Zadnji dan našega putovanja posjetili smo nogometni stadion Poljud i Hrvatski arheološki muzej u Splitu.  Saznali smo i vidjeli mnoge zanimljivosti o povijesti hrvatskoga naroda i jezika. Nakon duge vožnje u kasnim večernjim satima, vratili smo se našem hladnom Travniku i roditeljima koji su nas dočekali vedrih lica.

I. Barišić, M. Lovrić, M. Mijić i A. Jurčević

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.