IZLET U RAMU

Dogovreni zajednički izlet učenika, njihovih roditelja, učiteljica i ravnatelja realiziran je u subotu, 17. lipnja 2017. Vođa puta bio je ravnatelj Željko Marić. Dvadesetak učenika drugog razreda u pratnji roditelja okupili su se ispred škole pred polazak. Na izlet su krenuli oko 7.30 sati. Učenici su, iako pospani, željno iščekivali dolazak na odredište. Nisu mogli sakriti uzbuđenje kada su s ceste ugledali plavetnilo Ramskog jezera. Po dolasku su obišli bogatu baštinu Šćita gdje nas je dočekao župnik fra Mišo riječima dobrodošlice. Ukratko je prisutnima ispričao povijest Ramskoga kraja, a posebice Šćita na kojem se nalaze crkva i samostan, galerija slika, etnografski muzej te izložba skulptura u prelijepom dvorištu. Ravnatelj Željko proveo je djecu kroz muzej pokazujući im izloške i pričajući im o tekovinama i načinu života Ramljaka u prošlosti. Učenicima je najzanimljivija bila zbirka prepariranih divljih životinja koje su izložene na način kako one inače izgledaju u prirodnom staništu.Potom smo se po tradicionalnom običaju slikali ispred neobičnog križa koji krije mnogobrojne simbole. Malo niže ispod križa nalazi sespomenik na kojem je u bronci uklesano preko tisuću imena poginulih u Drugom svjetskom i proteklom ratu. Tu smo se zajednički pomolili i predali pokoj vječni te krenuli u obližnji bar osvježiti se. Nakon osvježenja nastavili smo naš put na jezero u bar Laguna gdje nas je dočekao ručak. Na jelovniku je bilo sve ono što djeca vole: pizza, pomfrit, ćevapi i neizostavni sokovi. Nakon ručka učenici su imali prigodu poigrati se na igralištu. Nakon zabave i odmora krenuli smo natrag ka Travniku. Učenici su na povratku uz ravneteljevu animaciju pjevali dječje pjesmice. Izlet je bio ugodan i koristan, a na putnicima se mogao vidjeti izraz zadovoljstva.

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.