Izlet u Ljubuški

U ponedjeljak 14.svibnja 2018. učenici I.a i I.b u pratnji svojih razrednica prof. Nele Jokić i prof. Irene Matković krenuli su na izlet u Ljubuški.

Naš domaćin bila je Osnovna škola „Tin Ujević“ iz Vitine. U ime domaćina, dočekala nas je prof. Ana Bubalo.

Prvo smo posjetili Šiljevišta, rodnu kuću Petra Barbarića po kojemu naša škola i nosi ime. Petrova rodna kuća sada je muzej u kojemu su izloženi predmeti koje su ljudi koristili u svakodnevnom životu: stap za izradu maslaca, preslica za vunu, itd.

Nakon toga uživali smo u pogledu na prekrasne slapove Koćuše, a zatim smo posjetili najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U muzeju na Humcu izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od kojih je najstariji predmet ogrlica iz mlađeg paleolitika. Tu se nalazi i jedan od najstarijih ćirilo-glagoljskih spomenika, Humačka ploča iz 1185. godine.

S kule hercega Stjepana u mjestu Buturovice iznad Ljubuškog pruža se prekrasan pogled na Ljubuški i okolicu. Čuli smo i legendu o postanku imena Ljubuški koja kaže da je herceg Stjepan kulu posvetio jednoj lijepoj djevojci Ljubuši.

Prošetali smo središtem grada, a izlet smo završili posjetom slapovima Kravica u Studencima.

Irena Matković

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.