Izlet na Vlašić

Dana 19. rujna 2018. godine učenici Gimnazije našega Centra u pratnji profesora, pedagoginje  i direktorice bili su na cjelodnevnom izletu na Vlašiću. Prije polaska na Vlašić u auli Centra održano je predavanje o povijesnom i geografskom te književnom značaju Ericha von Brandisa, Gospinog Vrila, župe Ovčarevo, spomenicima u Turbetu i o planini te lokalitetima na Vlašiću. Predavanje su osmislili prof. Blaženka Matišić sa učenicom Anom Eldić, prof. Arijan Volić i prof. Marina Heraković.

Na putu prema Vlašiću prošli su kraj Gospinog Vrila i kroz župu Ovčarevo, a prvi lokalitet koji su posjetili su ostaci bazilike u Turbetu iz Rimskog doba. Nakon toga su preko Babanovca došli na Galicu sa čijih se obronaka vidi Lašvanska dolina. Laganim hodom su krenuli do kapelice Gospe Snježne gdje im je gospodin Slobodan Ličanin održao predavanje o planini Vlašić, njenim botaničkim, geografsko-geološkim, povijesnim te kulturnim obilježjima. Osim podataka gospodin Ličanin pokazao je i pokušao prenijeti na učenike i profesore svoju zanesenost i ljubav prema Vlašiću i svemu što se na njemu nalazi. Poslije predavanja, učenici su se fotografirali i uživali na suncem obasjanim obroncima Vlašića te u krajoliku Lašvanske dolina.

Nakon odmora uputili su se nazad na Galicu u Planinarski dom „Erich von Brandis“ planinarskog društva „Paklarske stijene“ gdje je za sve bio priređen ručak te druženje. Uz zajedničko druženje došlo je vrijeme i povratka domovima.

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.